Німецький хімік про причини та наслідки викидів на заводі в Криму: чи буде кислотний дощ?


Німецький хімік про причини та наслідки викидів на заводі в Криму: чи буде кислотний дощ?

З кінця серпня жителі півдня України біля фактичного кордону з анексованим Росією Кримом скаржаться на маслянистий наліт, схожий на іржу, що вкрив металеві предмети. Також люди повідомляють про першіння в горлі та носі, є і повідомлення про передчасне опадання листя з дерев. Влада півострова прийшла до висновку, що причина – випаровування з кислотонакопичувача заводу “Титанові інвестиції” (у минулому – “Кримський титан”), розташованого поблизу міста Армянська і який належить українському бізнесменові Дмитру Фірташу. А пов’язані випаровування з пересиханням кислотонакопичувача на заводі, куди збиралися хімічні речовини.

Про можливі причини і наслідки цього інциденту DW поговорила з професором Акселем Кляйном, доцентом кафедри неорганічної хімії Кельнського університету.

DW: Наскільки правдоподібною здається вам озвучена кримськими властями версія?

Аксель Кляйн: Головне питання – якою була погода в регіоні останнім часом. Якщо дійсно було дуже спекотно і не було дощів, то все могло бути дійсно так. Але використовувати слово “катастрофа” мені здається перебільшеним. Коли подібні підприємства перебувають не на такому технічному рівні, як у Німеччині, то можна припустити, що вони завжди здійснюють якісь викиди. І, звичайно, вони не розраховані на те, що тижнями немає дощів, і частинки не змиває. Можливо, так і сталося.

У Німеччині при виробництві титану не використовуються відкриті накопичувачі. Після виробництва діоксиду титану залишається так звана розбавлена кислота. Ще років 20 тому її утилізували в Північному морі, але потім це заборонили. Сьогодні її переробляють. Тоді ж вирішили, що ця розбавлена кислота не повинна зберігатися під відкритим небом. Припускаю, що в Україні це досі так.

– Що могло бути джерелом маслянистого іржавого нальоту на металевих предметах?

– Коли дме гарячий вітер, і в повітрі немає вологи, то з відкритого накопичувача в повітря потрапляють частинки. Сірчана кислота розкладається на сірчаний ангідрид та діоксид сірки. Коли обидві ці речовини потрапляють на металеву поверхню, утворюється маслянистий шар, що складається в основному з сірчаної і сірчистої кислоти. У той же час в атмосферу з накопичувача потрапляє пил. Цей пил містить залишки виробництва діоксиду титану, в основному залізо, тобто залишки ці – червоно-коричневого кольору. Це схоже на те, про що повідомляють місцеві жителі в Криму.

Може бути і ще одне джерело. У звичайному режимі таке підприємство викидає в атмосферу пар, вуглекислий газ, а також частинки оксиду титану, краплі сірчаної кислоти, і, можливо, частинки оксиду заліза. Коли тижнями немає дощів, виникає проблема – ці речовини накопичуються на поверхнях, і в результаті виникає такий маслянистий наліт.

– Майже через два тижні після перших скарг місцевих жителів влада вирішила вивезти дітей з Армянська. При цьому вони кажуть, що небезпеки для життя немає і це – запобіжний захід. А ви як вважаєте?

– Це правильне рішення. Контакт з цим маслянистим нальотом може викликати печіння. Можливо, це суміш сірчаної кислоти з частками заліза. Велика концентрація діоксиду та сірчаного ангідриду – небезпечна. Вона призводить до подразнення слизових оболонок.

– Для дітей це особливо небезпечно?

– Так, тому що дитячі тканини більш уразливі. Це не смертельно, але справа в тому, що у дітей, які там живуть, вже можуть бути якісь хвороби, що розвинулися з часом. Завод адже працює там давно. У Німеччині у 1970-і роки дітей з Рурської області, де була зосереджена важка промисловість, регулярно відправляли на курорт. Доведено, що дихальні шляхи живуть поблизу промислових підприємств дітей страждають.

– А як поводити себе дорослим? Достатньо носити медичні маски для захисту органів дихання?

– Так. Найбільша небезпека походить від крапель сірчаної кислоти. Пов’язка для дихання від цього боронить. Але старим і хворим людям я б теж не радив там залишатися.

– Згідно з прогнозами погоди, найближчим часом у цьому регіоні України очікуються сильні дощі. Це добре, чи ці дощі небезпечні?

– Якщо мова йде лише про маслянистий нальот, то дощ – це дуже добре, він його просто змиє. Якщо ж в атмосферу потрапила велика кількість цих газів, то можливий кислотний дощ. Але це не означає, що такий дощ призведе до корозії автомобілів або у людей з’являться дірки на шкірі. Просто у нього водневий показник (pH) не 7, що нормально, а 6 або 5. Це буде проблематичним для рослин і тварин лише в довгостроковій перспективі.

– Чи можна вживати в їжу овочі і фрукти, які там ростуть?

– Так. Нічого, з того, що там, можливо, є, не містить потенціалу, який був би небезпечніше сильної кислоти. А її можна повністю змити водою. Страждає зростання дерев, але коли кислоту змиє, проблема вирішиться сама собою. Проблематично також, якщо грунт роками страждає від кислотних дощів. Тобто в цілому я припускаю, що підприємство працювало у звичайному режимі, але виникли проблеми через тривалу посуху і спеку. В принципі, виробництво діоксиду титану не шкідливе.

Джерело: www.dw.com

Матеріали до теми


На Херсонщині двоє чоловіків підірвалися на російській міні, один із них загинув
На Херсонщині двоє місцевих мешканців підірвалися на міні. Один із них загинув, іншого госпіталізували. Про це повідомляє Херсонська обласна прокуратура. ...
Вибухонебезпечні предмети: на Харківщині машина для розмінування підірвалась на міні
У Харківській області під час робіт з розмінування території підірвалась спецтехніка. Постраждалих внаслідок інциденту немає, повідомляє ДСНС. Подія сталася в ...