...

Нехтування основними вимогами безпеки та зухвале ставлення до ЗІЗ призвели до смертельного нещасного випадку


Нехтування основними вимогами безпеки та зухвале ставлення до ЗІЗ призвели до смертельного нещасного випадку

Комісія, утворена ГУ Держпраці у Львівській області, завершила спецрозслідування нещасного випадку, що трапився 10 жовтня 2018 року з монтажником-складальником металопластикових конструкцій ТзОВ «Термопласт Плюс».

Працівник, 1978 року народження, виконував роботи по монтажу метало-пластикових конструкцій на території будівельного майданчика ТзОВ «Галбудзахід» по вул. Врубеля, 42-42а  у м. Львові. На цій території ведеться спорудження десятиповерхового житлового будинку.

Виходячи із будівлі, в якій він проводив роботи, на нього упала дошка параметрів 3,5*м.*0,2м.*40мм. Працівник помер ще до приїзду швидкої медичної допомоги внаслідок відкритої черепно-мозкової травми у вигляді уламкового перелому кісток склепіння черепу з пошкодженням мозкових оболонок та тканини головного мозку. Як встановлено під час розслідування, дошку з четвертого поверху скинув муляр – працівник іншого субпідрядника – фізичної особи-підприємця, який також виконував роботи на цьому будмайданчику. Слід зазначити, що в момент травмування на голові потерпілого не було захисної будівельної каски.

На думку комісії із спецрозслідування особами, дії або бездіяльність яких призвели до нещасного випадку є:муляр фізичної особи-підприємця, який порушив вимоги інструкції з охорони праці («дотримуватися вимог охорони праці, виробничої санітарії, гігієни праці і протипожежної безпеки,  виконувати тільки ту роботу, яка доручена керівником робіт та з якої проінструктований, а також дбати про особисту безпеку і здоров’я, а також про здоров’я і безпеку оточуючих працівників та відвідувачів в процесі виконання будь-яких робіт чи під час перебування на території підприємства»), а саме не переконавшись у відсутності працівників,  скинув з четвертого поверху дошку,тим самим смертельно травмував працівника.

  • фізична особа-підприємець, що виконував роботи за договором субпідряду на цьому майданчику, який порушив вимоги ст. 13 Закону України «Про охорону праці»  – здійснював недостатній контроль за дотримання його працівниками Правил і норм охорони праці і техніки безпеки, виробничої та трудової дисципліни.
  • виконроб генпідрядника ТзОВ «Галбудзахід», який порушив вимоги посадової інструкції – здійснював недостатній контроль за додержанням працівниками субпідрядних організацій правил і норм з охорони праці й інструкцій по техніці безпеки.
  • Також комісія визнала винним і самого потерпілого – монтажника-складальника металопластикових конструкцій ТзОВ

Читайте також:  Атестація робочих місць: практика у будівництві

«Термопласт Плюс», який проходив по території будівельного майданчика без захисної каски, чим порушив вимог Інструкції з охорони праці. Як інструкцією так і іншими законодавчими актами з охорони праці передбачено, що усі особи, які знаходяться на будівельному майданчику, зобов’язані носити захисні каски; робочі і інженерно-технічні працівники без захисних касок та інших необхідних засобів індивідуального захисту до виконання робіт не допускаються . До слова, згідно з журналом видачі запобіжних пристроїв та засобів індивідуального захисту, потерпілий отримав захисну каску та запобіжний пояс.

Слід зазначити, що усі з вищезазначених працівників проходили навчання та інструктажі  з питань охорони праці. А це свідчить про свідоме нехтування працівниками вимог безпеки та «зухвале» ставлення до засобів індивідуального захисту.

Джерело: Управління Держпраці у Львівській області

Матеріали до теми


Вибухонебезпечні предмети: на Харківщині машина для розмінування підірвалась на міні
У Харківській області під час робіт з розмінування території підірвалась спецтехніка. Постраждалих внаслідок інциденту немає, повідомляє ДСНС. Подія сталася в ...