Негативний вплив вібрації на організм людини


Негативний вплив вібрації на організм людини

Деякі виробничі процеси пов’язані з вібрацією.

Вібрація — це тремтіння всього тіла або окремих його частин унаслідок виконання певних робіт.

Джерелом вібрації є механічні, пневматичні й електричні інструменти ударної або обертальної дії, обладнання, встановлене без достатньої амортизації та віброізоляції, а також транспортні і сільськогосподарські машини.

Гранично-допустимі рівні (ГДР) вібрації нормуються ДСН 3.3.6.039-99 (Державні санітарні норми загальної та локальної вібрації).

Загальна вібрація впливає на людину через ноги та інші опорні поверхні тіла, локальна вібрація дії через руки при контакті з ручним механізованим інструментом, органами керування машинами та ін.

Як правило, нормування вібрації визначається по еквівалентному рівню віброшвидкості (з урахуванням термінів дії вібрації різної інтенсивності протягом зміни) в децибеллах (дБ).

Загальна вібрація поділяється на транспортну (впливає на людину, яка перебуває в транспортних засобах), транспортно-технологічну (впливає на людину, яка перебуває в машинах з обмеженою рухливістю) та технологічну вібрацію (вібрація біля стаціонарних машин та на інших робочих місцях, де немає джерел вібрації).

ГДР різних видів вібрації є такими:

– транспортної вібрації — 116 та 107 дБ;

– транспортно-технологічної вібрації — 101 дБ,

– технологічної вібрації типу «а» (біля стаціонарних машин) — 92 дБ, типу «б» (побутові приміщення, їдальні, чергові приміщення, склади) — 84 дБ, типу «в» (заводоуправління, лабораторії, навчальні ункти) — 75 дБ;

– локальної вібрації – 112 дБ.

Жінки до роботи, пов’язаної із впливом вібрації, що перевищує ГДР на 3 дБ, не допускаються.

Працівники, на робочих місцях яких рівні вібрації становлять 80% гранично- допустимого рівня (крім технологічної вібрації типів «б» та «в») повинні проходити попередні та періодичні медичні огляди згідно з вимогами наказу МОЗ України від 20.05.2007 №246.

Вібрація може бути причиною виникнення таких хвороб як облітеруючий ендартерит, ангіодистонічний синдром, вегето-судинна дистонія, захворювання кістково-м`язової системи та ін. Крім того, вплив вібрації відзначається при ускладненій короткозорості, ішемічній хворобі серця, поліневритах.

Періодичний медичний огляд конкретного працівника дозволяє своєчасно виявити ранні ознаки хронічного професійного захворювання, забезпечує динамічне спостереження за станом здоров`я в умовах дії шкідливих та небезпечних факторів і трудового процесу, вирішує питання щодо можливості продовжувати роботу в умовах дії шкідливих та небезпечних факторів і трудового процесу.

Для захисту працівника від негативного впливу загальної вібрації використовують віброзахисне взуття, для захисту від впливу локальної вібрації застосовують віброзахисні рукавички. Не рідше 1 разу на рік на робочих місцях необхідно виконувати виміри вібрації, розробляти та виконувати профілактичні заходи. Необхідно також застосовувати вітамінопрофілактику (вітаміни С, В1 та нікотинова кислота) 2 рази на рік (восени та навесні) протягом чотирьох тижнів.

Джерело: Управління Держпраці у Черкаській області