Міжвідомчий штаб за участі Прем’єр-міністра України відпрацював взаємодію під час ліквідації надзвичайних ситуацій у Києві взимку


Міжвідомчий оперативний штаб з ліквідації надзвичайних ситуацій відпрацював взаємодію всіх служб під час ліквідації можливих надзвичайних ситуацій у Києві в осінньо-зимовий період.

Спільні командно-штабні тренування аварійно-рятувальних служб, військових, комунальників, працівників ДАІ та волонтерів відбулися 23 жовтня у Києві за участі Прем‘єр-міністра України Миколи Азарова. Навчання такого масштабу у столиці відбуваються вперше, до їх проведення спонукав досвід екстремальних природних ситуацій минулих років.

Організатором і координатором тренувань є Державна служба України з надзвичайних ситуацій. Тренування включають дві фази: відпрацювання алгоритму роботи міжвідомчого оперативного штабу, який приймає стратегічні рішення і координує роботу всіх служб, та відпрацювання практичних завдань.

Робота міжвідомчого оперативного штабу за участі Прем‘єр-міністра України була розгорнута у Державному центрі управління в надзвичайних ситуаціях. До штабу увійшли представники ДСНС України, Міністерства оборони, Міністерства внутрішніх справ, Київської міської державної адміністрації та інших відомств. До компетенції штабу відноситься визначення стратегічних завдань при загрозі виникнення надзвичайних ситуацій та під час ліквідації їх наслідків.

За словами Миколи Азарова, відпрацювання дій міжвідомчого штабу під час тренувань дозволить ефективніше реагувати на реальні загрози.

Прем’єр-міністр України відзначив, що аварійно-рятувальні служби грамотно спланували координацію і взаємодію сил і засобів, то ж висловив сподівання, що вони оперативно впоратися з ліквідацією НС.

Після штабних тренувань будуть відпрацьовані практичні навчання урізних куточках Києва. Зокрема, питання обмеження руху великовантажного транспорту на в‘їзді до столиці, вилучення із затору машин швидкої допомоги і транспорту з соціально важливими вантажами (медикаменти, продукти тощо), буксирування транспорту тягачами, робота пунктів обігріву, робота снігоприбиральної техніки, ліквідація пошкодження на тепломережі, очищення доріг і тротуарів від снігу, взаємодія з волонтерами.

Загалом у тренуваннях у Києві взяли участь 230 осіб та близько 70 одиниць техніки різного призначення.

За тактичним задумом і кількістю залучених учасників і техніки сьогоднішнє навчання є найбільш масштабним для столиці.

Державна служба України