...

Міністри охорони здоров’я Європейського регіону підписали Декларацію з профілактики та боротьби з неінфекційними захворюваннями


Міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова взяла участь у Європейській міністерській конференції ВООЗ з профілактики та боротьби з неінфекційними захворюваннями у контексті положень політики «Здоров’я – 2020», яка проходить у місті Ашгабат, Туркменістан.

Результатом роботи конференції стало підписання Міністрами охорони здоров’я Декларації з профілактики та боротьби з неінфекційними захворюваннями у контексті положень політики «Здоров’я – 2020».

У Ашгабатській декларації, зокрема, зазначається, що в даний час поряд з прийнятим цього року Глобальним планом дій ВООЗ з профілактики неінфекційних захворювань і боротьби з ними, з роботою, котра проводиться на національному рівні, а також з ініціативами регіональних організацій економічної інтеграції докладається багато спільних зусиль з профілактики та боротьби з цими захворюваннями. «Сьогодні ми підтверджуємо прихильність здійсненню нижчеперелічених заходів, що відповідають завданням політики «Здоров’я – 2020» і спрямовані на поліпшення здоров’я всіх і кожного, скорочення нерівностей щодо здоров’я і зміцнення лідерства та колективного стратегічного керівництва справою профілактики неінфекційних захворювань і боротьби з ними», – йдеться у Декларації.

За словами Раїси Богатирьової, боротьба з неінфекційними захворюваннями – серцево-судинними, онкологічними та іншими – входить у п’ятірку ключових пріоритетів проекту нової дворічної угоди про співпрацю між Україною та Всесвітньою організацією охорони здоров’я на 2014-2015 роки. «Ми розглядаємо Європейську стратегію профілактики та боротьби з неінфекційними захворюваннями, як дієвий інструмент для здійснення заходів на регіональному рівні, спрямованих на зменшення тягаря неінфекційних хвороб», – зазначила Міністр. І підписання Декларації, на її думку, лише сприятиме цьому процесу.

Україна проводить активну роботу щодо профілактики неінфекційних захворювань і основну увагу приділяє факторам ризику їхнього виникнення – надмірному вживанню алкоголю, неправильному харчуванню, недостатній фізичній активності. Україна орієнтується на визначені ВООЗ найбільш ефективні інвестиції при управлінні ризик-факторами, сказала Міністр. Йдеться про обмеження реклами алкогольних виробів, відповідну податкову політику, законодавче врегулювання щодо зменшення вживання солі серед населення та вмісту транс-жирів у харчових продуктах, а також підвищення обізнаності громадськості щодо принципів здорового харчування та фізичної активності.

За словами директора Європейського регіонального Бюро ВООЗ Жужанни Якаб, незважаючи на чималий прогрес, досягнутий у подоланні та профілактиці неінфекційних захворювань, боротьба з ними все ще вимагає багато зусиль. Саме тому представники держав – членів Європейського регіону ВООЗ зібралися під егідою Всесвітньої організації охорони здоров’я в Ашгабаті, аби підписати Декларацію та обговорити ці важливі питання. «Куріння тютюну та вживання алкоголю, ожиріння і недостатня фізична активність входять до числа основних причин смерті в Європейському регіоні ВООЗ. Хто з нас не втрачав своїх близьких через інфаркт, рак або діабет? Значну частину цих смертей можна було запобігти, так само як можна запобігти і зниженню якості життя внаслідок неінфекційних захворювань. Ми робимо усе можливе, щоб знайти нові методи для дій і співпраці на регіональному рівні», – наголосила Жужанна Якаб.

Кабінет Міністрів України