Комітет з питань інтеграції України до ЄС розглянув законопроєкти, пов’язані з БЗР


Комітет з питань інтеграції України до ЄС розглянув законопроєкти, пов’язані з БЗР

На засіданні, яке відбулося 14 грудня, Комітет з питань інтеграції України до ЄС розглянув проєкт Закону № 10147 «Про безпеку та здоров’я працівників на роботі» від 13.10.2023 р. Як зазначається в пояснювальній записці, Закон визначає правові, організаційні, економічні та соціальні засади безпеки та здоров’я працівників на роботі, регулює відносини у сфері безпеки та здоров’я працівників на роботі з метою забезпечення безпечних умов праці, збереження життя і здоров’я працівників та встановлює єдиний порядок організації, функціонування системи управління в цій сфері.

Деякі положення проєкту згаданого Закону про охорону праці викликали обурення й численні дискусії з боку спеціалістів та роботодавців. Уся професійна спільнота чекала висновку щодо того, що проєкт потребує значних доповнень та доопрацювань.

Як зазначив на засіданні перший заступник Голови Державної регуляторної служби України Станіслав Музиченко, «підприємства з реального сектору економіки, бюджетонаповнюючі організації кричать в один голос, що в такій редакції Закон не мотивуватиме роботодавців до створення здорових і безпечних умов праці, що він не збалансований і містить розпливчаті тлумачення, які можуть мати місце корупційних ризиків».

Вислухавши рішення всіх сторін, Комітет ухвалив висновок, що проєкт Закону в цілому не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву Європейського Союзу, проте потребує доопрацювання з метою більш повного врахування положень Директиви Ради 89/391/ЄЕС, а також конвенції МОП № 155 та рекомендації МОП № 171.

Підбиваємо підсумки 2023 року. ТОП-5 найважливіших нововведень — читайте в журналі «Охорона праці і пожежна безпека»

Крім того, на засіданні було розглянуто проєкт Закону №10148 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за порушення вимог законодавства про безпеку та здоров’я працівників на роботі» від 13.10.2023 р. Проєкт пропонує внести зміни до законодавства, щоб запровадити відповідальність роботодавців та працівників за порушення вимог законодавства в сфері безпеки та здоров’я працівників на роботі. За висновком Комітету, проєкт Закону не суперечить цілям Угоди про асоціацію та праву Європейського Союзу.

Джерело: Верховна Рада України

Передплата 2024

Матеріали до теми