...

Коли та як подавати декларацію відповідності матеріально-технічної бази?


Коли та як подавати декларацію відповідності матеріально-технічної бази?

Актуальним питанням сьогодення для суб’єктів господарювання є отримання дозволу на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки. Фахівці Держпраці надають роз’яснення щодо процедури подання декларацію відповідності матеріально-технічної бази.

Основні положення врегульовано постановою Кабінету Міністрів України від 26.10.2011 р. № 1107 (далі — Постанова № 1107).

Зокрема, Урядом з 03.03.2020 року частково дерегульовано процедуру отримання дозвільних документів, чим суттєво спрощено ведення бізнесу в Україні. Наприклад, для значної кількості видів робіт підвищеної небезпеки, експлуатації (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки отримання дозволу вже не потрібно. Замість цього достатньо лише подати декларацію відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці.

Перелік машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, для експлуатації якого ще потрібно мати дозвіл міститься у Додатку № 3 до Постанови № 1107 та містить лише 4 пункти (раніше було 11 пунктів).

Перелік видів робіт підвищеної небезпеки щодо здійснення яких необхідне отримання дозволу міститься у Додатку № 2 до Постанови № 1107 та містить 6 пунктів (раніше було 18 пунктів).

Перелік машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, для експлуатації якого достатньо лише подання декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці міститься у Додатку № 7 до Постанови № 1107.

Перелік видів робіт підвищеної небезпеки щодо здійснення яких достатньо лише подання декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці міститься у Додатку № 6 до Постанови № 1107.

Хотілося би приділити більш детальну увагу процедурі подання декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці. Подання декларації є адміністративною послугою, то ж на процес її подання, обробки та отримання результату здійснює вплив, також і Закон України «Про адміністративні послуги» від 06.09.2012 р. № 5203-VI.

Декларація за формою згідно Додатку № 8 Постанови № 1107 подається роботодавцем, виробником або постачальником не пізніше ніж за п’ять робочих днів до початку виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатації (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки.

Декларація подається роботодавцем, виробником або постачальником, уповноваженою ним особою або надсилається поштою до адміністратора центру надання адміністративних послуг у паперовій формі або нарочно до центрів надання адміністративних послуг.

Слід уважно заповнювати всі графи декларації, не залишати пустих. Адреси здійснення небезпечних робіт (застосування небезпечного обладнання) необхідно записувати фактичні із вказанням населеного пункта, вулиці та будинку.

Також, повідомляємо, що згідно п.п. 3 п. 2 розд. ІІ «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 17.03.2020 р. № № 530-IX встановлено, що з дня оголошення карантину зупиняється перебіг строків звернення за отриманням адміністративних та інших послуг та строків надання цих послуг, визначених законом. Від дня припинення карантину перебіг цих строків продовжується з урахуванням часу, що минув до його зупинення.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Деякі корисні документи, якими слід керуватися під час організації заходів з охорони праці
Пропонуємо перелік наказів Державної служби України з питань праці, які слід використовувати, зокрема, під час укладення трудових договорів та організації ...
Перелік документів, які скасовані у листопаді 2023 року
В інформаційних цілях надаємо перелік документів, які скасовані у листопаді 2023 року Будівництво та проєктування ДБН В.2.2-5-97 Будинки та споруди. ...
Дещо про електронний документообіг в системі управління охороною праці
Що впровадження електронного документообігу в системі управління охороною праці на підприємстві відбувається за умови прийняття роботодавцем рішення щодо впровадження електронного ...
Чи завжди під час прийняття на роботу працівники повинні проходити навчання з охорони праці
ЗАПИТАННЯ Чи повинен працівник під час прийняття на інше підприємство проходити навчання і перевірку знань з питань охорони праці, якщо ...