Гігієнічні аспекти праці муляра та заходи покращення умов праці


Гігієнічні аспекти праці муляра та заходи покращення умов праці

 

Робота муляра полягає у кладці та ремонті кам’яних конструкцій будівель, мостів, промислових, гідротехнічних та інших споруд. Трудовий процес складається з наступних основних операцій: отримання та розвантаження розчину в металеві ящики або бункер; переміщення цього розчину на робоче місце; розвантаження штучних матеріалів; переміщення помостів; монтаж збірних конструкцій; розкладання цегли і прошарків розчину. Робочий інструмент – кельми, кирки, розшивки, совкові лопати.

Характерними для праці муляра є інтенсивна робота м’язів, а також незручна напружена робоча поза, оскільки більшу частину робочого часу муляр вимушений знаходитись у зігнутому положенні.

Роботи виконуються на різній висоті, зовні та всередині будівлі, тому можуть бути пов’язані з несприятливими метеорологічними умовами (понижена в холодний період та підвищена в теплий період року температура повітря, коливання відносної вологості та швидкості руху повітря), які погіршуються сонячною радіацією, інфрачервоним випромінюванням, яке в теплий період року перевищує допустимі норми у 5 разів.

Детальніше — у розділі “ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ”