...

Експлуатація газового обладнання в побуті


Експлуатація газового обладнання в побуті

Аварії, пов’язані з використанням газу в побуті та динаміка їх зростання, що сталися протягом 2018 року вказують на низький рівень технічного стану обладнання житлового фонду в питаннях газової безпеки та недостатнє технічне обслуговування газового обладнання спеціалізованими організаціями міста Харкова та Харківської області. За 2018 рік в Харківській області сталось 5 групових нещасних випадків, в яких постраждало 9 осіб, в тому числі 3 – зі смертельним наслідком.

В місті Харкові в порівнянні з 2017 роком, коли стався 1 нещасний випадок, пов’язаний з використанням газу в побуті, де постраждала 1 особа з легким ступенем тяжкості, за 2018 рік сталося 2 аварії, де постраждало троє осіб .

Одним із нещасних випадків є резонансним, так як загинула дитина 2003 року народження. Безпосередня причина смерті – токсична дія оксиду вуглецю.

Основні причини нещасних випадків при використанні газу в побуті є:

  • самовільне втручання в систему газопостачання;
  • встановлення витяжної вентиляції із штучним спонуканням в будинках, які обладнані газовими приладами з відводом продуктів згорання в димохід;
  • встановлення металево-пластикових вікон і дверей, що впливає на погіршення (відсутність) припливно-витяжної вентиляції20181106_143026 в приміщенні для нормальної роботи газових приладів;
  • порушення вимог безпеки під час експлуатації газобалонного устаткування скрапленого вуглеводного газу (вибух).

Важливе значення в питаннях газової безпеки житлового фонду має робота житлових організацій по обслуговуванню димових та вентиляційних каналів.

Неналежно проводиться робота з ремонту оголовків житлових будинків.

Остання перевірка спеціалізованих організацій, які займаються будівництвом, ремонтом та перевіркою димових та вентиляційних каналів показала, що практично в кожному районі міста налічується велика кількість висотних житлових будинків, де необхідно негайно виконувати роботи з ремонту оголовків.

Основна загроза, яка існує для жителів, які проживають в будинках – це стан підвалів. В підвалах житлових будинків спостерігається недостатня відповідальність працівників житлових організацій за їх станом, виявлено випадки зберігання в підвалах балонів з різними вибухонебезпечними речовинами (карбід, пропан, бутан, кисень та інші), що є неприпустимим.

Основні питаннях безпеки житлового фонду покладаються на газові підприємства ПАТ «Харківгаз» та ПАТ «Харківміськгаз». Проте і в їх роботі є значна кількість недоліків.

Головним недоліком роботи цих підприємств є те, що даними підприємствами не в повному обсязі проводиться технічне обслуговування як газопроводів, так і газового обладнання в квартирах, приватних домоволодіннях на предмет попередження витоку газу та інших аварійних ситуацій.

З метою запобігання аварій та нещасних випадків з використанням газу в побуті фахівцями Головного управління Держпраці у Харківській області спільно з працівниками ПАТ «Харківгаз», ПАТ «Харківміськгаз» на постійній основі проводяться зустрічі, семінари, на яких обговорюються питання удосконалення організації та посилення роботи щодо пропаганди серед споживачів «Правил безпечного користування газом у побуті», зменшення порушень та як наслідок цього уникнення нещасних випадків.

Серйозною загрозою для населення є експлуатація вбудованих в житлові будинки газових котелень. Їх сьогодні в місті 89 одиниць. Чималу загрозу для житлових будинків та їх мешканців несе експлуатація балонів зрідженого газу, що часто застосовуються в побуті. Жителями будинків здійснюється зберігання балонів в квартирах, сараях, коморах і навіть підвалах та інших непристосованих для цих цілей місцях. Важливе значення при цьому має проведення житловими організаціями роз’яснювальної роботи серед населення.

Для вирішення питань безпеки населення фахівцями Головного управління Держпраці у Харківській області при здійсненні наглядової діяльності на протязі 2019 року особливу увагу буде приділено контролю за своєчасним та якісним виконанням робіт з технічного обслуговування внутрішньо-будинкового газового обладнання, димових та вентиляційних каналів, забезпечення належного ведення технічної документації згідно з нормативними документами.

Джерело: Головне управління Держпраці у Харківській області

Матеріали до теми


Колектив Держпраці у Сумській області пройшов навчання щодо правил пожежної та мінної безпеки
Управління інспекційної діяльності у Сумській області Північно-Східного міжрегіонального управління Держпраці з метою проведення навчання з питань пожежної та мінної безпеки ...
Уникаємо електропожеж: про ефективність спеціальних вогнегасників для електроустаткування
Технології стають необхідним елементом нашого повсякденного життя, важливою стає розмова про безпеку, особливо коли йдеться про ризик електропожеж. З кожним ...