ДСНС перевірила стан протипожежної безпеки в школах


ДСНС перевірила стан протипожежної безпеки в школах

Пріоритетним завданням Державної служби України з питань надзвичайних ситуацій є забезпечення безпеки громадян. Одним із його важливих аспектів є безпека дітей під час навчального року

З початку 2015 року на об’єктах освіти виникло 35 пожеж (проти 60 у минулому році, що на 41,7 % менше), внаслідок яких завдано матеріальних збитків на суму близько 1 млн 931 тис. грн. Найбільше пожеж виникло у Дніпропетровській області — 6, Полтавській — 6, Рівненській — 3 та Закарпатській — 3. Однією з основних причин пожеж було коротке замикання електропроводки.

Для запобігання виникненню різного роду надзвичайних ситуацій у навчальних закладах напередодні 1 вересня органами ДСНС України проведено перевірки стану забезпечення пожежної безпеки цих об’єктів.

Під час перевірок 14 тис. 448 навчальних закладів встановлено, що стан протипожежного захисту більшості з них порівняно з 2014 роком частково покращився, але не відповідає вимогам нормативно-правових актів з питань пожежної безпеки.

В ході перевірок виявлено, що із запропонованих до виконання понад 207 тис. протипожежних заходів більше 47 тис. залишаються невиконаними, що становить близько 23 %.

Не вирішуються питання обладнання приміщень навчальних закладів автоматичною пожежною сигналізацією, забезпечення об’єктів необхідною кількістю первинних засобів пожежогасіння, ремонту систем внутрішнього протипожежного водопроводу та джерел водопостачання, приведення у відповідність шляхів евакуації тощо. Зокрема, не обладнано системами протипожежного захисту 4 тис. 993 об’єкта, 2 тис. 621 — системами пожежної автоматики, на 597 об’єктах системи внутрішнього протипожежного водопроводу знаходяться в непрацездатному стані, а 738 об’єктів взагалі не забезпечені зовнішнім протипожежним водопостачанням.

Станом на 15 серпня 2015 року підлягає заміні електрообладнання на 879 об’єктах, що не відповідає вимогам Правил улаштування електроустановок. Вказані порушення при подальшій експлуатації можуть спричинити виникнення пожеж. Найгірший стан із заміною та ремонтом електрообладнання склався в навчальних закладах Дніпропетровської, Київської, Хмельницької областей та м. Києва.

Неналежно виконуються заходи зі створення умов для успішної ліквідації можливих пожеж персоналом. На сьогодні 1 тис. 671 об’єкт не забезпечено достатньою кількістю первинних засобів пожежогасіння, у користуванні знаходяться несертифіковані або давно зняті з виробництва вогнегасники. Найгірший стан із забезпеченням вогнегасниками склався в навчальних закладах Дніпропетровської, Київської та Черкаської областей.

На забезпечення безпеки людей у разі виникнення надзвичайних ситуацій суттєво впливає відповідність шляхів евакуації встановленим вимогам. Під час перевірок 638 об’єктів виявлено численні порушення в утриманні шляхів евакуації.

Наявність цих та інших порушень змушує органи державного нагляду  вживати відповідних адміністративних заходів. За порушення та невиконання встановлених законодавством вимог пожежної безпеки до адміністративної відповідальності притягнуто 6 тис. 428 керівників і посадових осіб.

Про результати перевірок керівникам навчальних закладів вручено приписи на усунення виявлених недоліків, направлено інформації місцевим органам виконавчої влади, органам місцевого самоврядування. Питання протипожежного стану навчальних закладів розглянуто на засіданнях комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Порушені питання перебувають на постійному контролі ДСНС України.

Валентина Шаповалова,
начальник відділу адміністративного забезпечення Департаменту державного нагляду (контролю) у сфері пожежної, техногенної безпеки та цивільного захисту ДСНС України