Держгірпромнагляд виграв суд та захистив права потерпілої


Держгірпромнагляд виграв суд та захистив права потерпілої
Власнику магазину продовольчих товарів у Херсоні, де зловмисниками було задушено 23-річну дівчину-продавця, суд відмовив у задоволенні його позовних вимог, щодо неправомірності проведення теруправлінням Держгірпромнагляду спеціального розслідування цього нещасного випадку.
Вбивство сталося 9 квітня поточного року. Територіальним управлінням було проведено спеціальне розслідування. Роботодавець, відмовився взяти участь у роботі комісії, перешкоджав з’ясуванню обставин та причин трагедії, та не підписав акти спецрозслідування, чим створив перешкоди для отримання законних виплат сім’ї постраждалої.
За результатами розслідування даний нещасний випадок визнано пов’язаним з виробництвом, оскільки смерть потерпілої настала в результаті вбивства невідомою особою під час виконання трудових обов’язків в робочий час та на робочому місці. Матеріали розслідування надіслано на розгляд до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві, для проведення виплат сім’ї постраждалої.
Відповідно до Закону України «Про охорону праці», у разі смерті потерпілого одноразова допомога його сім’ї повинна бути надана в розмірі, не меншому п’ятирічного заробітку потерпілого і, крім того, не меншому, однорічного заробітку потерпілого на кожного утриманця.
Згідно Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві і професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності»: «у разі смерті потерпілого внаслідок нещасного випадку або професійного захворювання розмір одноразової допомоги його сім’ї повинен бути не меншим за п’ятирічну заробітну плату потерпілого і, крім того, не меншим за однорічний заробіток потерпілого на кожну особу, яка перебувала на його утриманні».