Чи завжди нещасний випадок визнається пов’язаним із виробництвом: неоднозначну ситуацію вирішив суд


Чи завжди нещасний випадок визнається пов’язаним із виробництвом: неоднозначну ситуацію вирішив суд

Верховний суд роз’яснив, коли нещасний випадок вважається пов’язаним з виробництвом. Суть справи: медсестра отримала травму коли намагалася полагодити двері в своєму відділенні. Вона вказала, що це потрібно було для недопущення проникнення тварин і витоку тепла з приміщення. За результатами розслідування комісія вирішила, що цей нещасний випадок не пов’язаний з виробництвом. Постраждала оскаржила це рішення, мотивуючи позов тим, що травма сталася в результаті виконання її трудових обов’язків.

Місцевий та апеляційний суди позов задовольнили.

Колегія суддів касаційного цивільного суду погодилася з таким висновком.
Верховний Суд зазначив, що дії позивачки були необхідні для виконання її трудових обов’язків, оскільки медсестра, серед іншого, повинна здійснювати прибирання, забезпечувати санітарно-гігієнічний та протиепідемічний режим.

Крім того, у пп. 7 п. 15 Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2011 року № 1232, серед обставин, за яких нещасний випадок визнається таким, що пов’язаний з виробництвом, зазначені такі:

— запобігання виникненню аварій або рятування людей та майна підприємства;
— будь-які дії за дорученням роботодавця;
— участь в спортивних змаганнях, інших масових заходах та акціях, що проводяться підприємством.

Відповідну постанову у справі № 242/3471/17 Верховний Суд прийняв 14 листопада 2018 року.

Джерело: biz.ligazakon.net

Матеріали до теми


Видача наряд-допуску для виконання робіт на висоті: дбаємо про безпеку
Порядок безпечного виконання робіт на висоті регламентовано Правилами охорони праці під час виконання робіт на висоті (далі – Правила). На ...
Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...