Чи відновлять практику реєстрації обладнання, що працює під тиском?


Чи відновлять практику реєстрації обладнання, що працює під тиском?

Під час онлайн-прийому з фахівцями Управління Держпраці у Вфнницькій області головний спеціаліст УПЦ ДТЕК «Ладижинська ТЕС» Таїсія Єськова запитала, чи планується внесення зміни в НПАОП 0.00-1.81-18 щодо необхідності повернення практики реєстрації (обліку) обладнання працюючого під тиском з метою зменшення ризиків не обліковування («укривання») цього обладнання? Тим більше що вимогу про облікування обладнання підвищеної небезпеки прописано в Положенні Держпраці, затвердженими КМУ від 11.02.2015 року № 96?

Головний спеціаліст відділу нагляду в будівництві, котлонагляді, на транспорті та зв’язку Володимир Шавернєв роз’яснив, що попередник Держпраці Держгірпромнагляд, відповідно до покладених на нього завдань, реєстрував підіймальні споруди (вантажопідіймальні крани та машини, ліфти, ескалатори, канатні дороги, підйомники, фунікулери тощо), парові та водогрійні котли, посудини, що працюють під тиском, трубопроводи пари та гарячої води, об’єкти нафтогазового комплексу та інші об’єкти.

Наразі, згідно з Положенням про Державну службу України з питань праці, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 11.02.2015 № 96, Держпраці, відповідно до покладених на неї завдань, веде облік згаданих об’єктів.

Відповідно до вимог нормативно-правових актів з охорони праці суб’єкт господарювання зобов’язаний зареєструвати (перереєструвати) такі об’єкти в органах Держпраці шляхом подання письмового звернення (листа) та інших документів, згідно з переліком, визначеним НПАОП.

Читайте також:  На яке обладнання поширюється новий Технічний регламент обладнання, що працює під тиском?

Реєстрація (переєстрація) має ознаки адміністративної послуги. Відповідно до статті 5 Закону України «Про адміністративні послуги», необхідність реєстрації (перереєстрації) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки повинна бути передбачена виключно Законом, а не наказом, як на сьогодні.

Також, Планом організації підготовки проектів актів, необхідних для забезпечення реалізації Закону України «Про адміністративні послуги», схваленим на засіданні Кабінету Міністрів України від 17.10.2012 р., встановлено завдання центральним органам виконавчої влади забезпечити приведення актів законодавства у відповідність до вимог цього Закону.

З метою виконання функцій, відповідно до покладених на Держпраці завдань, територіальним органам Держпраці надано опрацьовані Методичні рекомендації щодо обліку машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, об’єктів нафтогазового комплексу для використання в роботі.

Джерело: прес-центр Управління Держпраці у Вінницькій області

Матеріали до теми


Як працівника допустити до робіт підвищеної небезпеки: 9 кроків
Робота підвищеної небезпеки та кримінальна відповідальність Алгоритм допуску працівника до роботи підвищеної небезпеки Зразки документів для організації безпечної роботи   ...
Важливі моменти під час встановлення генератора
Генератори забезпечують надійне електроживлення, яке фактично обмежується лише запасом палива для роботи пристрою. Подібну техніку часто використовують у аварійних випадках, ...