Чи потрібно підприємству отримувати дозвіл на виконання газонебезпечних робіт, якщо воно має декларацію на виконання робіт в колодязях, шурфах, замкнутому просторі?


Чи потрібно підприємству отримувати дозвіл на виконання газонебезпечних робіт, якщо воно має декларацію на виконання робіт в колодязях, шурфах, замкнутому просторі?

Чи потрібно підприємству зв’язку отримувати дозвіл Держпраці на виконання газонебезпечних робіт та робіт у вибухопожежонебезпечних зонах, якщо підприємство вже має дозвіл (в новій редакції — Декларацію) на роботи в колодязях, шурфах, траншеях, котлованах, бункерах, камерах, колекторах, замкнутому просторі (ємностях, боксах, топках, трубопроводах)? І якщо потрібно, то виходить, що на одну роботу має бути два дозвільних документа?

Відповідь надає начальник відділу нагляду на виробництві і об’єктах підвищеної небезпеки Василь Лісовик

Відповідно до НПАОП 40.1-1.32-01 вибухонебезпечна зона — простір у приміщенні або навколо зовнішньої установки, у якому присутнє вибухонебезпечне середовище або воно може утворитися у такій кількості, яка вимагає спеціальних заходів у конструкції електрообладнання під час його монтажу та експлуатації.

На виконання робіт у таких зонах необхідно отримувати дозвіл згідно з вимогами пункту 6 додатка 2 постанови КМУ від 26.10.2011 № 1107.

На право виконання робіт в колодязях, шурфах, замкнутому просторі суб’єкт господарювання подає до ГУ Держпраці декларацію відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з охорони праці, згідно з пунктом 8 додатку 6 постанови КМУ від 26.10.2011 № 1107.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Як працівника допустити до робіт підвищеної небезпеки: 9 кроків
Робота підвищеної небезпеки та кримінальна відповідальність Алгоритм допуску працівника до роботи підвищеної небезпеки Зразки документів для організації безпечної роботи   ...
Деякі корисні документи, якими слід керуватися під час організації заходів з охорони праці
Пропонуємо перелік наказів Державної служби України з питань праці, які слід використовувати, зокрема, під час укладення трудових договорів та організації ...
Перелік документів, які скасовані у листопаді 2023 року
В інформаційних цілях надаємо перелік документів, які скасовані у листопаді 2023 року Будівництво та проєктування ДБН В.2.2-5-97 Будинки та споруди. ...
Дещо про електронний документообіг в системі управління охороною праці
Що впровадження електронного документообігу в системі управління охороною праці на підприємстві відбувається за умови прийняття роботодавцем рішення щодо впровадження електронного ...