...

Через глобальне потепління зросла кількість пожеж в Україні


Через глобальне потепління зросла кількість пожеж в Україні

За 100 років середньорічна температура в Україні зросла на два градуси. Через зміни клімату природні зони зсуваються: збільшується площа степу, а ліси і лісостепи зменшуються. Підвищення температури по всій планеті призводить до різких змін погоди і екстремальних явищ. За день може випасти місячна норма опадів, а в інші дні місяця їх може не бути зовсім.

Як зазначають в Держлісагентстві, через це природні системи стають уразливими. Найбільш пожежонебезпечними є хвойні молодняки і середньовікові насадження на Поліссі, на півдні та сході України. Їхня загальна площа становить понад 4 млн га.

За даними Держслужби з надзвичайних ситуацій, за 11 місяців 2019 року в екосистемах трапилося 1472 пожежі. Для порівняння, 2018-го — 1048. Утричі частіше почали горіти поля, торфовища — на 50%.

«У 2019-му кількість пожеж в екосистемах України зросла на 40%. Найуразливіші до пожеж — осушені торфовища, в товщі яких торф може горіти місяцями: таку пожежу неможливо загасити. В Україні торфовища зосереджені на півночі. Через тривалі посухи пожежі виникають частіше і швидше поширюються», — каже Ілля Єременко, керівник Української кліматичної мережі.

Джерело: Сьогодні

Матеріали до теми


Колектив Держпраці у Сумській області пройшов навчання щодо правил пожежної та мінної безпеки
Управління інспекційної діяльності у Сумській області Північно-Східного міжрегіонального управління Держпраці з метою проведення навчання з питань пожежної та мінної безпеки ...
Уникаємо електропожеж: про ефективність спеціальних вогнегасників для електроустаткування
Технології стають необхідним елементом нашого повсякденного життя, важливою стає розмова про безпеку, особливо коли йдеться про ризик електропожеж. З кожним ...