Це не повинно повторитися: правила безпеки під час роботи на АЗС


Це не повинно повторитися: правила безпеки під час роботи на АЗС

24 вересня близько 12:00 у Центральному районі Миколаєва стався вибух на газовій автозаправній станції. Епіцентром вибуху стало службове приміщення АЗС, яке повністю зруйновано, відновленню не підлягає.

Отже на часі пригадати основні вимоги під час роботи на автозаправній станції.

До роботи на АЗС допускаються лише особи, які пройшли навчання з питань охорони праці і мають про це відповідне посвідчення.

Територія АЗС повинна бути спланована таким чином, щоб виключити потрапляння розлитих нафтопродуктів (у тому числі в разі аварії) за її межі.

На в’їзді і виїзді з території АЗС необхідно влаштувати пологі підвищення висотою не менше 0,2 м або дренажні лотки, які відводять забруднені нафтопродуктами атмосферні опади в очисні споруди АЗС.

При розміщенні АЗС поблизу лісових масивів, на які можливе поширення вогню, по периметру межі АЗС має передбачатись наземне покриття, виконане з матеріалів, що не поширюють вогонь по своїй поверхні, або зорана смуга землі шириною не менше 5 м.

Забороняється палити, проводити ремонтні та інші роботи, пов’язані із застосуванням відкритого вогню як у будівлі АЗС, так і на відстані менше 20 м від її території.

За герметичністю з’єднань у колонках, трубопроводах та арматурі повинен бути встановлений постійний нагляд, витікання, що виникло, слід негайно усунути.

Під час заправлення на АЗС автомобілі подаються до бензоколонок своїм ходом, з наступним вимкненням двигунів до початку процесу заправлення; облиті нафтопродуктами частини автомобілів до пуску двигунів водіями насухо протираються; випадково розлиті на землю нафтопродукти необхідно засипати піском, а просочений пісок і промаслені обтиральні матеріали збираються в металеві ящики з кришками, які щільно закриваються, і після закінчення робочого дня вивозяться з території АЗС; відстань між автомобілем, який знаходиться під заправленням, та автомобілем, що стоїть за ним, має бути не менше 3 м, а відстань між усіма іншими автомобілями, які стоять у черзі – не менше 1 м.

На АЗС забороняється:

  • заправлення транспортних засобів з працюючими двигунами;
  • робота в одязі та взутті, облитих бензином;
  • заправлення автомобілів, завантажених небезпечним вантажем (вибуховими речовинами, стисненими та зрідженими горючими газами, ЛЗР і ГР, отруйними та радіоактивними речовинами тощо);
  • відпускання палива роздавальними колонками, котрі підключені до заповнюваних резервуарів (під час зливання нафтопродуктів);
  • приєднання заземлювальних провідників до пофарбованих та забруднених частин автоцистерни;
  • експлуатація вибухозахищеного електрообладнання зі знятими деталями оболонки, у тому числі кріпильними, передбаченими його конструкцією;
  • експлуатація АЗС без переносного газоаналізатора у вибухозахищеному виконанні.

Держгірпромнагляд у Дніпропетровській області