Боротьба зі шкідливими звичками працівників, як один з методів управління охороною праці


Боротьба зі шкідливими звичками працівників, як один з методів управління охороною праці

На ймовірність виникнення нещасних випадків на виробництві значно впливають шкідливі звички працівників, такі як: вживання алкоголю, наркотиків і куріння

Погіршення стану здоров’я людини, яке виникає від шкідливих звичок, призводить до зниження працездатності й збільшення вірогідності травматизму, особливо коли людина відчуває розпорошення уваги, дратівливість, сонливість, болі голови, головокружіння, слабкість тощо. Так, помічено, що частота виникнення нещасних випадків при гіпертонічній хворобі збільшується у два-три рази, що можна пояснити зниженням працездатності хворих, більш швидким розвитком утомлюваності.

З’ясовано, що при концентрації 0,8‰ алкоголю в крові водія автотранспорту вірогідність аварії зростає в 2,5 рази; 1,2‰ – у 10 разів; 1,6‰ – у 27 разів. Навіть на другий, третій день після прийому алкоголю в організмі залишаються рештки алкогольного отруєння і людина перебуває у неврівноваженому психологічному стані, що призводить до нещасних випадків на виробництві.

Перші ознаки сп’яніння з’являються після вживання 30 г алкоголю для людини масою 60 кг. Якщо людина ввечері випила, зранку її не можна вважати тверезою. Після двох кухлів пива кількість алкоголю в крові людини масою 75 кг становить 0,9‰; 0,5 л вина – 1,2‰; чарки горілки чи коньяку – 1,1‰.

Куріння негативно впливає на серцево-судинну систему, органи дихання, шлунок, сприяє виникненню злоякісних утворень, знижує працездатність людини. Навіть пасивне куріння погіршує розумову і фізичну працездатність людей, які працюють в одній кімнаті з курцем. Тютюновий дим погіршує іонний стан повітря у приміщенні. Одна викурена сигарета в шість разів перевищує нормативний рівень співвідношення кількості важких іонів до легень, а три сигарети – навіть у 50 разів.

Наркотики – це речовини, які призводять до стану заціпеніння, отруєння, запаморочення. Поняття «наркотик» сьогодні охоплює широке коло речовин і рослин, а також продуктів, які з них отримують з метою наркотичної дії.

Під наркоманією розуміють не тільки стимулювання наркотичними засобами збудженого чи пригніченого стану центральної нервової системи, а й звикання організму до них, бажання їх уживати. Головною причиною такої пристрасті є ейфоричний ефект. Наркоманія характеризується появою типових змін у психіці людей та їх пристрасті до постійного вживання однієї чи декількох речовин, які мають наркотичні властивості. При цьому більше ніж у 50% випадків спостерігаються чіткі ознаки зниження пам’яті та інтелекту, а в 71% хворих помітне зниження морально-етичних якостей, деградація особистості.

Типові наслідки наркоманії становлять найбільшу соціальну небезпеку наркоманів. Крім того, говорячи про медико-соціальні наслідки наркоманії, варто додати високу ймовірність захворіти СНІДом, часті випадки смертельних наслідків не тільки у зв’язку з випадковим передозуванням наркотиків, а й через самогубство й нещасні випадки в стані наркотичного сп’яніння.

Наведені дані є достатньою підставою для запровадження широкої комплексної програми боротьби зі шкідливими звичками працівників. Ця програма повинна охоплювати всі аспекти даної проблеми – від санітарно-просвітницької роботи до лікування і жорстких адміністративних заходів.

Страховий експерт з охорони праці відділення виконавчої дирекції Фонду у Кремінському районі Луганської області Ірина Пахомова

Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України