Безпека праці під час зернозбиральних робіт ранніх культур


Безпека праці під час зернозбиральних робіт ранніх культур

З метою попередження травматизму і нещасних випадків Управлінням Держпраці у Кіровоградській області проведено нараду та надано методичну допомогу працівникам фермерського господарства  «Івашини В.О.» (Бобринецький район).

Під час заходу головний державний інспектор відділу нагляду в агропромисловому комплексі  та соціально-культурній сфері Управління Геннадій Сасов звернув увагу присутніх на обов’язкове дотримання правил охорони праці під час виконання робіт у полі. Зернозбиральні комбайни та інша техніка повинні бути в належному технічному стані. До роботи на тракторах та комбайнах слід допускати механізаторів віком не молодше 18 років, які пройшли медогляд, навчання та інструктаж з охорони праці та пожежної безпеки і мають посвідчення на право керування сільськогосподарською технікою відповідної категорії. Очищення бункерів, технічне обслуговування та ремонт комбайнів – проводити тільки при неробочому двигуні. Також  укомплектувати всю зернозбиральну техніку необхідним протипожежним устаткуванням та вогнегасниками, поповнити медичні аптечки для надання першої долікарської допомоги, позначити табличками та обладнати спеціальні місця для відпочинку та харчування працюючих.

Отже, ефективними заходами щодо усунення причин нещасних випадків, а відтак і зменшення кількості потерпілих, можуть стати належна організація інструктування, навчання з охорони праці, дієвий контроль та нагляд за охороною праці, зміцнення трудової і виробничої дисципліни, дотримання правил дорожнього руху та забезпечення виконання вимог пожежної безпеки.

Джерело: Управління Держпраці у Кіровоградській області