...

АПК — одна з найтравматичнішних галузей України


АПК — одна з найтравматичнішних галузей України

Протягом першого півріччя поточного року на підприємствах агросектору було зафіксовано 238 нещасних випадків, з них 33 — летальні. У будівельній та транспортній галузях зафіксовано 35 та 36 летальних випадків відповідно. Такі дані наводить Державна служба України з питань праці. Та як зазначає головний редактор журналу «Охорона праці і пожежна безпека» Тетяна Комарова, реальні цифри перевищують офіційну статистику в рази.

«Нещасні випадки на підприємствах аграрного сектору трапляються досить часто, але, на жаль, це прийнято замовчувати, адже багато людей працюють у цьому секторі нелегально, про гідні та безпечні умови праці годі й говорити», — зазначає пані Тетяна.

За словами експерта, серед найпопулярніших причин травматизму на виробництві можна назвати пияцтво та неуважність. І якщо з першим пунктом все більш-менш зрозуміло, то неуважність працівників викликає лише подив.

«Прикрі випадки часом трапляються з досить дивних причин. До нас як профільного видання надходить інформація з усієї країни, і хочу розповісти про випадок, коли робітник розмовляв по телефону під час виконання робіт на самохідному обприскувачі. Відволікшись на розмову, він підняв штангу і зачепив нею високовольтну лінію. Чоловік згорів живцем», — розповідає Тетяна Комарова.

Наостанок фахівець зауважила, що зовсім уберегтись від нещасних випадків неможливо, але цілком реально звести вірогідність їх виникнення до мінімуму. І тут важливо не шкодувати сил для правильного навчання персоналу. «В Україні на сьогоднішній день вкрай мало справді якісних профільних заходів, присвячених охороні праці, пожежній та техногенній небезпеці. Але такі заходи є. Зокрема, це VII Всеукраїнський форум «Пожежна та техногенна безпека-2019. Кращий досвід», який пройде 10 жовтня у Міжнародному виставковому центрі у Києві, де зберуться провідні фахівці у галузі пожежної та техногенної безпеки», — підсумовує пані Комарова.

Переконайтеся, що ви передплатили журнал і вся необхідна інформація є під рукою!

Матеріали до теми


Вибухонебезпечні предмети: на Харківщині машина для розмінування підірвалась на міні
У Харківській області під час робіт з розмінування території підірвалась спецтехніка. Постраждалих внаслідок інциденту немає, повідомляє ДСНС. Подія сталася в ...