31 рік після Чорнобиля


31 рік після Чорнобиля

26 квітня 2017 року виповнюється 31 рік з дня наймасштабнішої техногенної катастрофи за весь час використання атомної енергетики — аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

Нині ця аварія розцінюється як найбільша за всю історію ядерної енергетики як за кількістю загиблих та постраждалих від її наслідків людей, так і за економічними збитками.

До сьогодні існує декілька версій щодо причин катастрофи, жодну з яких не можна назвати остаточною. Консультативний комітет з питань ядерної безпеки серед причин трагедії зараз називає неправильно спроектований реактор, непоінформованість персоналу про небезпеку, ненавмисне порушення персоналом інструкцій (частково через відсутність інформації).

Сьогодні, коли атом стає одним із засобом маніпулювання політичною та економічною ситуацією в світі, ми всі маємо пам’ятати: понад 100 тисяч людей загинуло через чиюсь недбалість. Радіоактивному опромінюванню піддалися майже 8,4 млн жителів України та сусідніх країн. Наслідки катастрофи відчуватиме на собі ще не одне покоління. Давайте докладати максимальних зусиль, щоб не допустити повторення страшних помилок минулого.

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека»