...

Що робити, якщо працівник отримав ушкодження в робочий час під час бійки?


Непорозуміння під час визначення ступеня тяжкості виробничої травми. Як діяти?

Далі керівник структурного підрозділу, де трапилася бійка, повинен:
— зафіксувати всі обставини події у доповідній записці на ім’я керівника підприємства, бажано із зазначенням свідків.
— отримати письмові пояснення від учасників бійки. Це важливо не лише для з’ясування причин конфлікту, а й для визначення відповідальності. Якщо учасник (учасники) бійки відмовляються від надання письмових пояснень, слід скласти відповідний акт.

Чи підпадає бійка під категорію нещасних випадків виробничого характеру, якщо отримані працівником тілесні ушкодження призвели до тимчасової чи постійної втрати працездатності?
В Україні діє Порядок проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2011 року № 1232 (далі — Порядок № 1232).

Обставинами, за яких нещасний випадок визнається таким, що пов’язаний з виробництвом і складається акт за формою Н-1, зокрема, визначено заподіяння тілесних ушкоджень іншою особою або вбивство потерпілого під час виконання чи у зв’язку з виконанням ним трудових (посадових) обов’язків або дій в інтересах підприємства незалежно від початку досудового розслідування, крім випадків з’ясування потерпілим та іншою особою особистих стосунків невиробничого характеру, що підтверджено висновком компетентних органів (пп. 16 п. 15 Порядку № 1232). Таким чином, залежно від обставин, що призвели до бійки, нещасний випадок можна кваліфікувати і як такий, що пов’язаний з виробництвом, і як непов’язаний.

На підприємстві готують наказ про накладання дисциплінарного стягнення на працівника, який спричинив бійку, порушив дисципліну на підприємстві. За порушення трудової дисципліни Кодекс Законів про працю передбачає дисциплінарну відповідальність у формі догани або звільнення. Про стягнення оголошується у наказі (розпорядженні) і повідомляється працівникові під підпис. Якщо працівник відмовляється ознайомитися з наказом про стягнення, оформлюють відповідний акт.

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека»

Придбати журнал із додатком
Придбати електронний журнал «Охорона праці і пожежна безпека»
Придбати вигідний комплект видань