Організація охорони праці у службових відрядженнях


Організація охорони праці у службових відрядженнях

Відповідно до ст. 18 Закону України «Про охорону праці», роботодавець несе відповідальність за створення безпечних умов праці на робочому місці. У разі службового відрядження працівників до сторонньої організації та виконання ними своїх трудових обов’язків на робочих місцях, непідконтрольних роботодавцю, який відрядив їх, він зобов’язаний вжити заходів із забезпечення охорони праці для цих працівників, з якими він перебуває в трудових відносинах.

З цією метою перед виїздом у відрядження для працівників проводиться цільовий інструктаж з питань охорони праці та пожежної безпеки на відрядному об’єкті з реєстрацією у відповідних журналах.

Роботодавець, що відряджає працівників, з якими перебуває у цивільно-правових відносинах, може не завжди підходити до таких відряджень з повною відповідальністю. Тому при проведенні інструктажів для сторонніх працівників слід наголосити на можливих ризиках виконуваної роботи, перевірити їх знання та практичні навички, перевірити наявність і справність засобів індивідуального захисту, спецодягу та спецвзуття, інструмента та обладнання.

Нещасні випадки, які сталися з відрядженими працівниками під час виконання ними трудових обов’язків, зокрема під час прямування за завданням, до місця виконання робіт та під час повернення до місця проживання, набувають статусу виробничих. Про нещасний випадок постраждалий або працівник, який його виявив, повинні негайно повідомити безпосереднього керівника робіт чи іншу уповноважену особу підприємства.

Про інші тонкощі організації охорони праці у службових відрядженнях читайте в рубриці «Принципи безпеки» журналу «Охорона праці і пожежна безпека» № 4, 2017

Фелікс Слободян, експерт з охорони праці

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека»