Наказом Мінсоцполітики України від 31 січня 2017 р. № 148 з абз. 2 п. 1.4. Типового положення про службу охорони праці виключено слово «(суміщення)»


Наказом Мінсоцполітики України від 31 січня 2017 р. № 148 з абз. 2 п. 1.4. Типового положення про службу охорони праці виключено слово «(суміщення)»

Зміни внесені наказом Міністерства соціальної політики України від 31 січня 2017 р. № 148 у Типове положення про службу охорони праці НПАОП 0.00-4.35-04 про вилучення «суміщення» з метою приведення його у відповідність до чинного законодавства — ч. 2 ст. 15 Закону України «Про охорону праці». Норма Закону України «Про охорону праці» поширюється на всі економічні сфери будь-якої діяльності підприємства, установи і організації.

Відповідно до ст. 27 цього Закону до нормативно-правових актів з охорони праці відносяться: правила, норми, регламенти, положення, стандарти, інструкції та інші документи які обов’язкові для виконання.

Підприємства, де на працівника покладено суміщення виконання функцій служби з охорони праці, повинні здійснити його скасування відповідно до чинного законодавства та відповідної зміни Типового положення про службу охорони праці. Враховуючи,що суміщення професій і посад можливе тільки за згоди працівника, роботодавець повинен повідомити працівника про скасування суміщення функцій служби з охорони праці за два місяці (ч. 3 ст. 32 КЗпП України), про що видається наказ і працівника з ним ознайомлюють під підпис.

Роботодавець, виконуючи вимоги Закону України «Про охорону праці» і Типового положення про службу охорони праці приймає в порядку сумісництва особу, яка має відповідну підготовку. Це може бути як і працівник, який виконував суміщення, а може бути і інша особа (зовнішній сумісник).

У разі порушення вимог законодавчих та інших нормативних актів про охорону праці (ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення) тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності та громадян — суб’єктів підприємницької діяльності — від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 340 до 680 грн).

Галина Білоткач, експерт гарячої лінії журналу «Довідник кадровика»

Джерело: журнал «Охорона праці і пожежна безпека»

Придбати журнал із додатком
Придбати електронний журнал «Охорона праці і пожежна безпека»
Придбати вигідний комплект видань