Експлуатація обладнання для робіт підвищеної небезпеки


Експлуатація обладнання для робіт підвищеної небезпеки

Вимоги до оренди або лізингу майна у сфері господарювання визначають статті 283–292 Господарського кодексу України, відповідно до яких «за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності», у договорі оренди зазначається термін дії договору. Відповідно до статті 179 Господарського кодексу України «при укладенні господарських договорів сторони можуть визначати зміст договору на основі вільного волевиявлення, коли сторони мають право погоджувати на свій розсуд будь-які умови договору, що не суперечать законодавству».

Перелік машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки та Перелік видів робіт підвищеної небезпеки, на які необхідно отримувати дозвіл від Держпраці, визначає Додаток 3 до Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2011 р. № 1107 (далі — Порядок № 1107). Зміна власника машини, механізму, устатковання підвищеної небезпеки, який входить до переліку 2 Порядку № 1107, передбачає їх перереєстрацію.

Утримання машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки передбачає його технічне (ремонтне) обслуговування, технічне випробування, при цьому функції щодо відповідальності за технічний стан цих засобів виробництва може бути покладено на договірних умовах договору на сторонню організацію, яка має оформлений в установленому порядку дозвіл на проведення цих видів робіт.
Наведемо приклади нормативних вимог щодо експлуатації вантажопідіймальних кранів та навантажувачів.

Відповідно до п. 7.1.3 Правил будови і безпечної експлуатації вантажопідіймальних кранів (НПАОП 0.00-1.01-07), «для реєстрації суб’єкт господарювання, у якого у власності або в користуванні (оренда, лізинг тощо) є вантажопідіймальний кран або машина та який має намір їх експлуатувати, подає письмову заяву та паспорт вантажопідіймального крана або машини. У заяві зазначається наявність у суб’єкта господарювання дозволу на експлуатацію цих вантажопідіймальних кранів або машин, одержаного відповідно до вимог НПАОП 0.00-4.05-03, а також наявність відповідальних працівників, зазначених у пункті 7.4.1 цих Правил, і навченого персоналу для обслуговування та ремонту вантажопідіймальних кранів або машин. Якщо у суб’єкта господарювання відсутні необхідні фахівці, то в заяві зазначається наявність договору зі спеціалізованою організацією на виконання відповідних робіт».
Відповідно до п. 7.4.1 Правил будови і безпечної експлуатації навантажувачів (НПАОП 0.00-1.22-08), «суб’єкт господарювання, який експлуатує навантажувачі і змінні вантажозахоплювальні пристрої до них, забезпечує їх утримання в справному стані та безпечну експлуатацію шляхом організації належного нагляду, технічного обслуговування, технічного огляду та ремонту власними силами або укладає договори з іншими суб’єктами господарювання на виконання зазначених робіт».

Микола Федоренко, головний державний інспектор Головного управління Держпраці України у Київській області

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека»