Ухвалено Стратегічну рамкову програму ЄС з охорони здоров’я і безпеки праці


Ухвалено Стратегічну рамкову програму ЄС з охорони здоров’я і безпеки праці

В рамках обговорення, що відбулися в ході однієї з найбільших конференції з охорони праці, що була організована Європейською комісією в Брюсселі 28 квітня 2014 року, 6 червня 2014 року учасники конференції прийняли Стратегічну рамкову програму Євросоюзу з охорони здоров’я і безпеки праці на робочому місці на 20142020 роки. Минула програма діяла з 2007 по 2012 роки.

У чому сенс цієї програми? Щороку OHSA (Європейське агентство з безпеки і гігієни праці) підводить підсумки травматизму по всьому світу. Щороку більше 4000 працівників гинуть в результаті нещасних випадків на виробництві, більше трьох мільйонів працівників стають потерпілими в наслідок важких нещасних випадків. Близько чверті працівників вважає, що їх здоров’я і безпека знаходиться під постійною загрозою, ще 25% вважають, що вже підпали під вплив шкідливих і (або) небезпечних умов праці. Як наслідок, окрім страждань людей страждає і економіка країн. По приблизним розрахунках, Німеччина втрачає у продуктивності 3,1% ВВП із-за нещасних випадків, а витрати Великобританії на соціальне забезпечення, знову ж таки пов’язане з численними випадками, складає більше 2,3 млн. фунтів в рік.

OHSA також говорить про те, що запобігання ризикам і пропаганда безпеки і здоров’я праці сприяє благополуччю та здоров’ю працівників, покращує продуктивність і конкурентоспроможність окремо взятої компанії. Звіт агентства про соціально-економічні витрати виробництва, пов’язані з охороною праці і нещасними випадками, показав, що 1 євро, вкладений в профілактику травматизму, повертає компанії від 1,29 до 2,89 євро. Таким чином, інвестування в здоров’я та безпеку на робочому місці вигідно і працедавцеві, і працівникові.

Рамкова програма, прийнята Євросоюзом, визначає стратегії, пріоритети і загальні цілі всіх країн Європи, оскільки проблеми в кожній країні, в принципі однакові, то і програма досить універсальна. Крім того, учасники Європейської комісії відносять свої успіхи, досягнуті в поліпшенні умов праці за останніх 25 років саме до узагальненого законодавства і політичних дій в цій області.

Програма-стратегія направлена на 27 держав, кожна з яких має свою національну стратегію, адаптовану до національних умов і ключових пріоритетів в галузі охорони праці. Програма 2007–2012 років довела свою ефективність, проте її реалізація була проблемною для малих підприємств. Дані особливості були враховані в Програмі, прийнятій на 2014–2020 роки. За час дії програми кількість нещасних випадків була знижена на 27,9%. Рамкова програма розглядатиме наступні питання:

  • оптимізація законодавчої бази;
  • вдосконалення моніторингу з охорони праці пропаганда та профілактика охорони праці;
  • сприяння соціальному партнерству та ін.

В рамках роботи з малим бізнесом OHSA планує підтримувати спеціальний онлайн-сервіс. Контроль за реалізацією Рамкової програми здійснюватиме Європейська комісія, а виконавцями її будуть держави, представники працівників і працедавців, а також OHSA. Крім того, до 2016 року будуть підведені перші результати реалізації програми з подальшим її коректуванням до 2020 року. Пропозиції, висунуті в Рамковій програмі, будуть передані до Європейського парламенту, Раду міністрів Євросоюзу, в Комітет регіонів і в Європейський економічний і соціальний комітет для подальшого затвердження.

Держгірпромнагляд