...

Про доплати працівникам, які використовують у роботі дезінфікуючі засоби, а також, зайнятим прибиранням туалетів


Про доплати працівникам, які використовують у роботі дезінфікуючі засоби, а також, зайнятим прибиранням туалетів

Оплата праці працівників здійснюється за фактично відпрацьований час, виходячи з посадового окладу (тарифної ставки, посадового окладу), або залежно від виконання норм виробітку і відрядних розцінок з урахуванням підвищень, доплат та надбавок, передбачених діючим законодавством. Таким чином, якщо працівник виконав місячну норму праці, йому мають нарахувати заробітну плату з урахуванням різних її складових, передбачених умовами оплати праці, не нижче розміру мінімальної заробітної плати. Водночас Законом України «Про оплату праці» встановлений перелік виплат, які при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються. Це доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.

Постановою Кабінету Міністрів України від 30.08.2002 р. N 1298 “Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери” передбачена виплата працівникам за використання в роботі дезінфікуючих засобів, а також працівникам, які зайняті прибиранням туалетів, – у розмірі 10 відсотків посадового (місячного) окладу. За використання дезінфікуючих засобів працівникам належить доплата. На виконання вищеназваної постанови видані накази Міністерства освіти і науки – 557 від 26.09.2005 р.; Міністерства праці та соціальної політики і Міністерства охорони здоров’я – № 308/519 від 05.10.2005 р.; Міністерства у справах молоді та спорту – №2097 від 23.09.2005 р.; Міністерства культури і туризму – №745 від 18.10.2005 р., у яких теж зазначені вимоги в межах встановленого фонду оплати праці встановлювати ці доплати. Конкретний перелік посад працівників, яким встановлюється вказана доплата, має визначатись у колективному договорі, а виконання таких робіт повинно бути передбачено в посадових обов’язках працівників. В практиці зустрічаються випадки встановлення таких доплат у розмірі 5%, що порушує вимоги вищевказаних нормативних документів. Інколи виникають спірні питання, пов’язані з тривалістю роботи з дезінфікуючими засобами. З приводу цього є роз’яснення МОЗ України за погодженням з Мінпраці – лист від 01.09.2006 р. № 10.03.67 /1574, у якому зазначено, що такі доплати встановлюються незалежно від часу роботи з цими засобами.

Доплата в розмірі 10 відсотків посадового (місячного) окладу (тарифної ставки) працівникам, які використовують у роботі дезінфікуючі засоби, а також працівникам, які зайняті прибиранням туалетів, нараховується понад розмір мінімальної заробітної плати (3723 грн). Це одна і та ж доплата, яка встановлюється працівникам за переліком посад, затвердженим колективним договором закладу, в межах коштів, передбачених на оплату праці у кошторисі, якщо виконання цих робіт включено до посадових обов’язків працівників. При цьому посадовими обов’язками може бути передбачено виконання певних видів робіт з використанням дезінфікуючих засобів, або робота з прибирання туалетів з використанням дезінфікуючих засобів, або просто прибирання туалетів.

Джерело: прес-центр Управління Держпраці у Кіровоградській області

Матеріали до теми


Про безпеку праці під час експлуатації посудин під тиском
Правила поширюються на суб’єктів господарювання незалежно від форм власності та організаційно-правових форм, що займаються монтажем, демонтажем, експлуатацією, модифікацією, перевіркою технічного ...
Безпека на будівельних майданчиках та роботи з реконструкції будівель і споруд
До початку розбирання будівель і споруд та їх реконструкції чи знесення повинні бути передбачені заходи із запобігання впливу на працівників ...