...

Навчання з надання домедичної допомоги


Навчання з надання домедичної допомоги

«Працівники під час прийняття на роботу і в процесі роботи, а також учні, курсанти, слухачі та студенти під час трудового і професійного навчання проходять на підприємстві за рахунок роботодавця інструктажі, навчання та перевірку знань з питань охорони праці, надання першої допомоги потерпілим від нещасних випадків» (п. 3.1 Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань хорони праці, НПАОП 0.00-4.12-05).
При цьому типова програма навчання з питань охорони праці посадових осіб передбачає тему «Надання першої допомоги потерпілим у разі настання нещасного випадку» (Додаток 4 до НПАОП 0.00-4.12-05).

На жаль, виникають питання стосовно переліку засобів, якими повинна подаватись ця допомога — зокрема, щодо вмісту цехової медичної аптечки.

Насамперед знання переліку засобів надання допомоги та вміння користуватись ними необхідне особам, які не мають досвіду або вперше мають справу з нещасним випадком. Неоднозначність у питаннях, пов’язаних з тим, що повинно бути під рукою у разі необхідності надання домедичної допомоги, зменшує шанс врятування життя постраждалого або уникнення каліцтва.

Відповідно до ст. 12 Закону України «Про екстрену медичну допомогу», особами, які зобов’язані надавати домедичну допомогу людині в невідкладному стані, є:
рятувальники аварійно-рятувальних служб;
працівники державної пожежної охорони;
працівники органів та підрозділів поліції;
фармацевтичні працівники;
провідники пасажирських вагонів;
бортпровідники
та інші особи, які не мають медичної освіти, але за своїми службовими обов’язками повинні володіти практичними навичками надання домедичної допомоги.

Порядок підготовки та підвищення кваліфікації осіб, які зобов’язані надавати домедичну допомогу, затверджений постановою КМУ від 21.11.2012 р. № 1115. Підготовка та підвищення кваліфікації проводяться на базі:
вищих медичних і фармацевтичних навчальних закладів I-IV рівня акредитації незалежно від форми власності та підпорядкування;
навчально-тренувальних відділів центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф;
навчально-тренувальних відділів Товариства Червоного Хреста, інших навчально-тренувальних підрозділів, які провадять діяльність відповідно до законодавства про освіту за програмами, затвердженими МОЗ і погодженими з МОНмолодьспортом (п. 3 Порядку № 1115).

Підвищення кваліфікації проводиться один раз на п’ять років. Направлення осіб для проходження підготовки здійснюється протягом трьох місяців з моменту призначення на посаду. Особі, яка пройшла підготовку та успішно склала відповідний іспит, видається посвідчення за формою Додатка до Порядку № 1115 (пункти 10, 11 Порядку № 1115).

Продовження  читайте у щомісячному додатку до журналу «Охорона праці і пожежна безпека» № 9, 2017 — «Все про організацію медичного забезпечення на виробництві».

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека»

Завжди актуальні матеріали в журналі
«Охорона праці і пожежна безпека»
Придбати видання