Ще раз про безпеку застосування пестицидів


Ще раз про безпеку застосування пестицидів

Без хімічних засобів захисту рослин сьогодні вже ніхто не уявляє промислове вирощування сільськогосподарських культур. І це не данина світовій практиці. Жорсткі умови конкуренції змушують і вітчизняних виробників шукати шляхи отримання більших врожаїв з меншими затратами, що й досягається впровадженням інтенсивних технологій в основі яких, широке застосування хімічних засобів.

Але широке використання пестицидів передбачає й посилений контроль за їх приміненням на всіх етапах — від виробництва препаратів з певними токсикологічними характеристиками, до посилення вимог щодо правил застосування.

Увага! До роботи з пестицидами допускаються особи, що пройшли медичний огляд, спеціальну підготовку та мають відповідні посвідчення, допуск та наряд на виконання робіт з пестицидами.

Серед токсикологічних характеристик, на які слід звернути увагу агрономам є показник — максимальна насичуюча концентрація препарату в повітрі. Звісно, вона залежить від хімічної властивості препаратів. Сучасні вимоги для виробників за цим показником направлені на недопущення отруєнь працівників парами. Це досягається тоді, коли максимально насичуюча концентрація хімічного засобу буде меншою гранично-допустимої концентрації (ГДК) цієї речовини в атмосферному повітрі при температурі 20 °С. Як правило, сучасні препарати і гербіциди і інсектициди відповідають цим вимогам. Отже отруєння парами цих препаратів просто не можливе! (На відміну хлорофосу метафосу, гексахлорану та інших «старих» препаратів). Але отруєння трапляються! Власне легкої форми досить часто. А це можливо становиться тоді, коли грубо порушуються правила застосування пестицидів. Наприклад:

  • застосування пестицидів при високих температурах, коли максимально-насичуюча концентрація збільшується і перевищує ГДК. Ось чому в Державних санітарних правилах ДСП 8.8.1.2.001-98 Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві (далі — Правила) є вимога застосовувати препарати лише в похмурі дні, або вранці чи ввечері, коли температура повітря падає;
  • вдихання аерозолю препарату, чого не повинно бути і чого обов’язково треба уникати раціонально плануючи роботи з урахуванням напрямку вітру чи регулюючи апаратуру. Це також вимога Правил, як і вимога регулювання оприскувачів при заправці не розчином, а водою;
  • уникання забруднення шкіри, оскільки багато препаратів легко розчиняються в жирах і легко всмоктуються через шкіру. Вимога — використання спеціального одягу, рукавиць, своєчасне знезараження отрутохімікатів лужними розчинами, які випадково потрапили на шкіру, та інше.

Підсумовуючи вищезгадане, наголошуємо аграріям, що ризики отруєння пестицидами на сьогодні хоча й зменшилися в порівнянні з минулими роками, але існують, а зі збільшенням питомої ваги застосування інсектицидів в червні — липні вони традиційно збільшуються і їхній рівень, в повній мірі, залежить від організації цього процесу, кваліфікації та відповідального відношення агрономів до створення належних умов, своєчасних інструктажів та належного контролю за дотриманням правил охорони праці підлеглими.

Безумовно, особисте відношення працівників до дотримання запобіжних заходів, інструкцій при роботі з пестицидами, у великій мірі впливає на рівень ризиків отруєння, що також повинно враховуватися організаторами робіт при підборі кадрів.

І останнє, вияснення цих питань не викликає складнощів і є основою доказової бази провини роботодавців у випадку розслідування нещасних випадків, пов’язаних з отруєнням пестицидами.

Рекомендуємо роботодавцям та працівникам не нехтувати Правилами транспортування, зберігання та застосування пестицидів у виробництві.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...