Звертаємо увагу роботодавців на проведення лабораторного контролю умов праці


Звертаємо увагу роботодавців на проведення лабораторного контролю умов праці

Роз’яснення надає головний державний інспектор відділу з питань гігієни праці Управління Держпраці в області Наталія Струтинська.

Відповідно до пункту 3.1 розділу ІІІ Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затвердженого Наказом МОЗ країни від 21.05.2007 року № 246, роботодавець організовує (проводить) лабораторні дослідження умов праці з визначенням шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища на конкретних робочих місцях для визначення категорій працівників, які підлягають медичним оглядам. Ці дані роботодавець повинен подати відділу з питань гігієни праці Управління Держпраці.

При цьому лабораторний контроль факторів виробничого середовища має різну періодичність контролю. Так, наприклад׃

  • Вимірювання шуму — проводяться на постійних робочих місцях у приміщеннях, на території підприємства, на промислових спорудах та машинах (в кабінах, на пультах управління і т. п.) відповідно до ДСН 3.3.6.037-99 «Державні санітарні норми виробничого шуму, ультразвуку та інфразвуку». Періодичність досліджень рівнів шуму на робочих місцях визначена п.3.3. ГОСТ 12.1.003-83 «ССБТ. Шум общие требования безопасности», і повинна проводитьсь не рідше 1 разу на рік.
     
  • Вимірювання вібрації — контроль рівнів загальної та локальної вібрації на робочих місцях повинен проводитись при введенні в експлуатацію і в подальшому не рідше ніж 1 раз на рік відповідно до ДСН 3.3.6.039-99 «Державні санітарні норми виробничої загальної та локальної вібрації».
     
  • Вимірювання параметрів мікроклімату — здійснюється не рідше 2-х разів на рік (теплий та холодний період року), а також при прийомі в експлуатацію нового технологічного устаткування, внесенні технічних змін в конструкцію діючого устаткування, організації нових робочих місць відповідно до ДСН 3.3.6.042-99 «Санітарні норми мікроклімату виробничих приміщень».

Дослідження повітря робочої зони проводиться систематично, з періодичністю, яка залежить від класу небезпечності речовини, що виділяється в повітря робочої зони. Для І класу — не рідше 1 разу в 10 днів; ІІ класу — не рідше 1 разу на місяць; ІІІ та ІV класів — не рідше 1 разу в квартал відповідно до ГОСТу 12.1.005-88 «Общие санитарно-гигиенические требования к воздуху рабочей зоны».

Дослідження освітленості проводяться відповідно ДБН В.2.5-28-2006 «Природне та штучне освітлення».

Дослідження рівнів електромагнітних полів проводяться відповідно до п. 1.3 розділ І ДСаНіП № 3.3.6-096-2002 «Державні санітарні норми і правила при роботі з джерелами електромагнітних полів».

Згідно зі ст. 13 Закону України від 14.10.1992 р. № 2694-ХІІ «Про охорону праці» роботодавець зобов’язаний створити на робочому місці в кожному структурному підрозділі умови праці відповідно до нормативно-правових актів, організувати проведення лабораторних досліджень умов праці, з дотриманням вимог чинного законодавства.

У разі потреби розробляють та впроваджують заходи щодо зниження шкідливого впливу виробничих факторів на працівників.

Джерело: kr.dsp.gov.ua

Матеріали до теми


Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...
Щодо безпеки праці на підприємстві з постачання теплової енергії
Фахівцями Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці було проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу з працівниками теплопостачального підприємства після закінчення опалювального ...