...

Зміни щодо гарантій забезпечення мінімальної заробітної плати та оплати праці на роботах із важкими, шкідливими та небезпечними умовами праці


Зміни щодо гарантій забезпечення мінімальної заробітної плати та оплати праці на роботах із важкими, шкідливими та небезпечними умовами праці

На сайті Міністерства соціальної політики України оприлюднений для обговорення проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гарантій забезпечення мінімальної заробітної плати та оплати праці на роботах із важкими, шкідливими та небезпечними умовами праці»

Проект акта розроблено на підставі пункту 21 Плану заходів щодо забезпечення виконання положень Європейської соціальної хартії (переглянутої) на 2015-2019 роки, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14.05.2015 № 450.

Проект акта спрямований на вдосконалення законодавства щодо порядку визначення розміру мінімальної заробітної плати та приведення його у відповідність до Конвенції МОП № 131.

Проектом акта врегульовується питання щодо складових заробітної плати, які не враховуються для визначення її мінімального розміру, зокрема щодо доплат за роботи працівникам, зайнятих на роботах із важкими, шкідливими та небезпечними умовами праці, в несприятливих умовах та умовах підвищеного ризику для життя і здоров’я у відповідності до статті 100 Кодексу законів про працю України та сум індексації заробітної плати.

В тому числі проектом акту врегульовується питання щодо визначення на рівні угод та колективних договорів переліку важких робіт та робіт із шкідливими і небезпечними умовами праці та умовах підвищеного ризику для життя та здоров’я, які передбачають оплату в підвищеному розмірі.

Також пропонується внести зміни у ст. 100 КЗпПУ, відповідно до яких оплата праці працівників, зайнятих на роботах із важкими, шкідливими та небезпечними умовами праці, проводиться в підвищеному розмірі шляхом установлення доплат, розміри яких визначаються колективним договором, а в разі його відсутності – наказом (розпорядженням) роботодавця. При цьому розміри таких доплат не можуть становити менше ніж 4 відсотки тарифної ставки (окладу).

Проектом передбачено, що цей Закон набере чинності з 01 січня 2020 року.

Проект знаходиться на обговоренні до 22 квітня 2019 року.

Джерело: прес-центр Управління Держпраці у Полтавській області

Матеріали до теми


У Житомирі провели роз’яснювальну роботу щодо безпечної експлуатації дитячих атракціонів
Інспектор Центрально-Західного міжрегіонального управління Держпраці провів інформаційно-роз’яснювальний захід з метою запобігання нещасним випадкам під час експлуатації дитячих атракціонів (об’єктів підвищеної ...