Зміна переліку підстав для позапланового візиту ревізорів: що варто врахувати?


Зміна переліку підстав для позапланового візиту ревізорів: що варто врахувати?

Державна регуляторна служба прокоментувала мораторій на перевірки-2018

Напередодні нового року обмеження на проведення органами державного нагляду (контролю) планових перевірок у сфері господарської діяльності було продовжено до 31 грудня 2018 року. При цьому до переліку підстав для таких позапланових заходів додалася низка обставин. Суть зазначених обмежень, що в бізнес-середовищі часто називаються «мораторій на перевірки», а також їх розширення, прокоментувала ДРС.

Чиновники звернули увагу на те, що у 2018 році позапланові перевірки можуть здійснюватися також і у випадках:

  • настання події, що має значний негативний вплив відповідно до критеріїв, затверджених Кабміном, на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини, захист навколишнього середовища і забезпечення безпеки держави;
  • необхідності перевірки виконання суб’єктом господарювання приписів, розпоряджень або інших розпорядчих документів щодо усунення порушень вимог законодавства, виданих за результатами проведення попереднього заходу органом державного нагляду (контролю).

Також раніше Закон «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» визначав перелік контролюючих органів, які не підпадають під дію мораторію. Тепер же відповідне положення Закону викладено в новій редакції, згідно з якою дія Закону не поширюється на відносини, що виникають при проведенні заходів нагляду (контролю) органами, перелік яких встановлюється Кабміном. Чиновники обіцяють, що відповідну урядову постанову буде оприлюднено найближчим часом.

Крім цього, у ДРС нагадали бізнесу про можливость дізнатися, кого планують перевірити у 2018 році за допомогою пілотного модуля для планування заходів державного нагляду (контролю), запущеного спільно з Мінекономрозвитку і за підтримки Офісу ефективного регулювання (BRDO).

Джерело: ligazakon.net

Завжди актуальні матеріали в журналі
«Охорона праці і пожежна безпека»
Придбати видання