Житлові організації Херсонщини стали більш відповідальними в питаннях безпеки ліфтового господарства


У 2013 році теруправлінням Держгірпромнагляду у Херсонській області перевірено понад 200 ліфтів, які експлуатуються у житлових багатоповерхових будинках Херсону, Каховки та Нової Каховки.

Під час обстежень виявлено близько 400 порушень нормативно-правових актів. До адміністративної відповідальності притягнуто 20 посадових осіб.

З першого січня до першого липня 2013 року інспекторами теруправління було тимчасово зупинено експлуатацію 55 ліфтів. У липні минулого року, коли набули чинності  зміни у Кодексі адміністративного судочинства та Законі України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», фахівцями відомства було подано три позови до окружного адміністративного суду на тимчасову заборону експлуатації 18 ліфтів. Зараз робота 80% ліфтів поновлена у зв’язку з усуненням виявлених порушень.

Серед основних порушень виявлено такі: непроведення у встановлені строки експертного обстеження ліфтів, позачергових технічних оглядів після експертних обстежень, несвоєчасне виконання капітальних ремонтів ліфтів після експертних обстежень.

Також інспекторами Держгірпромнагляду виявлено відсутність у приямках ліфтів буферних пружин, а в машинних приміщеннях – освітлення та вентиляції; кабіни ліфтів не забезпечені звуковою сигналізацією; машинні приміщення не утримуються в чистоті, захаращені речами, що не мають відношення до експлуатації ліфтів, потребують косметичних ремонтів; у кабінах ліфтів відсутні правила користування тощо.

З початку 2014 року теруправлінням Держгірпромнагляду перевірено два підприємства, що займаються експлуатацією та обслуговуванням ліфтів житлового фонду  Херсона. Це житлова організація КП «Центр» та спеціалізоване підприємство ПП «Листопад».

Порушення переважно залишаються такими ж, як і минулого року, хоча їх  стало значно менше. Так, у КП «Центр» виявлено 19 порушень, до адміністративної відповідальності притягнуто одну посадову особу. У ПП «Листопад» виявлено 31 порушення, оштрафовано одну посадову особу та  трьох працівників.

Довідка. Наразі у житловому фонді Херсонської області загальна кількість ліфтів складає 1657 одиниць. З них близько 1400  – у Херсоні.

“Держгірпромнагляд України”