Завершено спеціальне розслідування нещасного випадку на підприємстві «Коростенський щебзавод»


Завершено спеціальне розслідування нещасного випадку на підприємстві «Коростенський щебзавод»

Комісія, утворена Управлінням Держпраці у Житомирській області, завершила спеціальне розслідування групового нещасного випадку, що стався з працівниками Товариства з додатковою відповідальністю «Коростенський щебзавод”.

07 лютого 2018 року слюсарі підприємства отримали завдання відремонтувати гальмівний пристрій великовантажного автомобіля-самоскида БелАЗ. У зв’язку з тим, що задні колеса самоскида унеможливлюють доступ до його гальмівної системи, працівникам потрібно було насамперед провести демонтаж коліс із задньої ступиці. Після виконання підготовчих робіт потерпілі, не спустивши повітря з шин обох коліс, що передбачено технологічним процесом, почали відкручувати гайки кріплення зовнішнього заднього колеса. Коли всі гайки були відкручені і працівники збиралися знімати прижими кріплення заднього колеса, зовнішнє колесо злетіло зі ступиці, збило з ніг обох слюсарів і впало на них зверху. Один потерпілий від отриманих травм загинув на місці події, інший – помер у лікарні.

За результатами проведення спеціального розслідування комісією встановлені організаційні причини настання нещасного випадку: порушення технологічного процесу, невиконання посадових обов’язків та вимог інструкцій з охорони праці. Крім того, встановлено осіб з числа працівників заводу, дія або бездіяльність яких призвели до настання нещасного випадку. Директору ТДВ «Коростенський щебзавод» запропоновано притягнути винних осіб до дисциплінарної відповідальності та у визначені терміни виконати низку заходів щодо усунення причин настання нещасного випадку.

Зазначений нещасний випадок вважається пов’язаним з виробництвом і береться на облік ТДВ «Коростенський щебзавод».

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека» за матеріалами Державної служби Україїни з питань праці.

Матеріали до теми


На Херсонщині двоє чоловіків підірвалися на російській міні, один із них загинув
На Херсонщині двоє місцевих мешканців підірвалися на міні. Один із них загинув, іншого госпіталізували. Про це повідомляє Херсонська обласна прокуратура. ...
Вибухонебезпечні предмети: на Харківщині машина для розмінування підірвалась на міні
У Харківській області під час робіт з розмінування території підірвалась спецтехніка. Постраждалих внаслідок інциденту немає, повідомляє ДСНС. Подія сталася в ...