...

Застрахований – значить надійно захищений


Застрахований – значить надійно захищений

Про роботу відділення виконавчої дирекції Фонду в Бахмацькому районі Чернігівської області щодо виконання основних статутних завдань розповідає начальник відділення Микола Литвин:

«У Конституції України задекларовано, що життя і здоров’я людини є найвищою соціальною цінністю. Кожен має право на працю, на належні, безпечні і здорові умови праці, гарантії щодо соціального захисту, охорони життя та здоров’я у процесі трудової діяльності. Зі створенням Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України громадяни отримали надійні гарантії на соціальний захист у разі травмування на виробництві чи внаслідок професійного захворювання.

Відділення виконавчої дирекції Фонду в Бахмацькому районі виконує свої функції на території Бахмацького, Борзнянського та Коропського районів, де розміщені 2183 суб’єкти господарської діяльності, зареєстрованих у Фонді, які є об’єктами уваги страхового експерта з охорони праці.

Профілактична робота з охорони праці – це широкий спектр заходів, кінцева мета яких – збереження життя та здоров’я людини, яка виконує трудові обов’язки. Робота страхового експерта відділення спрямована на пропаганду безпечних умов праці через засоби масової інформації та роботу з роботодавцями, оскільки зрозуміло, що нещасний випадок легше попередити, вклавши кошти у створення безпечних умов праці, ніж нести моральну відповідальність і матеріальні витрати для відновлення зруйнованих після аварій виробництв і допомоги постраждалим. Одне з основних місць у цій роботі займало проведення перевірок стану профілактичної роботи, умов і безпеки праці у суб’єктів господарювання, але після їх призупинення увага страхового експерта з охорони праці зосереджена на активізації роботи консультативних центрів, у яких за 9 місяців 2014 року надано страхувальникам 147 консультацій. Також поліпшено якість проведення семінарів, нарад, засідань «круглих столів», яких за 9 місяців 2014 року проведено 23, надруковано 17 статей в ЗМІ з питань виконання статутних напрямів діяльності Фонду.

Але, на жаль, профілактика ще не гарантує безпеку від нещасного випадку. Хоч кількість нещасних випадків на виробництві порівняно з минулим роком значно зменшилась, вже в цьому році зареєстровано 7 випадків виробничого травматизму, в т.ч. 2 смертельні. Більшість випадків сталися здебільшого через психофізичні та організаційні причини, або через всім відомий «людський фактор» – 5 чол. травмувались через особисту необережність в результаті падіння під час пересування та з висоти.

Соціальна захищеність застрахованих осіб – ще один важливий напрям роботи відділення. На обліку перебуває 459 особових справ потерпілих на виробництві та членів сімей загиблих. Крім того, у відділенні перебувають на тимчасовому обліку 30 жителів Донецької та Луганської областей. Всі потерпілі своєчасно і повному обсязі отримують передбачені законом страхові виплати та медико-соціальні послуги, яких у поточному році відділенням сплачено понад 2 млн. гривень.

Ефективна робота з профілактики нещасних випадків, реабілітація та відшкодування шкоди постраждалим на виробництві неможлива без стабільного наповнення бюджету Фонду за рахунок страхових коштів. Спеціалістами з обліку страхувальників відділення за 9 місяців 2014 року додатково отримано 55,6 тис. грн., в т.ч. 43,7 тис. грн. капіталізованих платежів, понад 11 тис. грн. – недоїмка, списано понад 4,7 тис. грн. недоїмки за рішенням судів.

Колектив відділення й надалі докладатиме максимальних зусиль для забезпечення соціальних гарантій застрахованим особам, передбачених чинним законодавством».

Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України