Захист фарбувально-сушильних камер: збережіть гроші та життя


Захист фарбувально-сушильних камер: збережіть гроші та життя

Універсальна фарбувально-сушильна камера (далі — ФСК) — це сучасне високотехнологічне устаткування. Здебільшого на виробництвах застосовують, окрім роботизованих фарбувальних автоматичних комплексів, сучасні ФСК. Якщо фарбувальний комплекс передбачає виконання кожної технологічної операції в автоматичному режимі на окремому технологічному устаткуванні (основні операції: підготовка поверхні під нанесення фарби, нанесення ґрунту, сушіння, нанесення фарби, сушіння, нанесення лаку, сушіння) — то в ФСК і в невеликих, скажімо, фарбувальних постах усі перелічені процеси здійснюються в одному просторі.


У статті «Захист фарбувально-сушильних камер: збережіть гроші та життя» читайте докладніше:
1. Як захистити ФСК від пожежі?
2. Правильно обраний пожежний сповіщувач — менші витрати
3. Чому для підприємства є важливим застосування саме АСАПГ


Типова ФСК, виготовлена в Україні, зображена на рисунку 1:

Роботи зі знежирення виробу перед фарбуванням, зачистка електроінструментом місць локальної корозії, металевих заусенців здійснюються, як правило, власне всередині ФСК.

Процес підготовки і фарбування виконується вручну. Всередині кабіни ФСК перебувають робітники, які за допомогою спеціальних пультів керування фарбують виріб. Під час підготовки виробів та фарбування з’являються пари розчинників, фарб й аерозольні краплини.

Технологією фарбування передбачено постійний повітрообмін в кабіні, кратність якого має сягати щонайменше 200 об’ємів повітря на годину. За таких умов при застосуванні засобів індивідуального захисту (респіратор типу пелюсток, окуляри й комбінезон з каптуром) всередині ФСК дозволено працювати робітникам, бо утворення небезпечної концентрації шкідливих для людини речовин унеможливлено.

Відповідно до ДБН В.2.5-56:2014 «Системи протипожежного захисту» внутрішній простір ФСК необхідно забезпечити засобами автоматичного гасіння. Проте наразі у Державній службі України з надзвичайних ситуацій ще не визначилися, до якої категорії пожежної небезпеки віднести ФСК. Дехто стверджує, що ФСК належить до категорії вибухонебезпечної «А», а хтось вважає, що при дотриманні вимог технологічного процесу ФСК відноситься до категорії «В». Хто має рацію і чому категорійність технологічного устаткування визначає не конструктор ФСК, а пожежник — це вже інше питання. Варто нагадати, що один з українських вишів видав документ «Розрахунок категорії приміщення за вибухопожежною та пожежною небезпекою приміщення ґрунтування і сушіння вагонів ремонтно-будівельного цеху державного підприємства…». Цей розрахунок, проведений Науково-методичним центром Національного університету цивільного захисту населення під керівництвом канд. техн. наук доц. О. А. Стельмаха, зроблено для ФСК з парамет рами, аналогічними до конструкції, зображеній на рисунку 1.

Висновок

  1. У приміщенні ґрунтування і сушіння вагонів ремонтно-будівельного цеху* використовуються легкозаймисті рідини з температурою спалаху не більше 28 оС у такій кількості, що можуть утворювати вибухонебезпечні газоповітряні суміші, у разі займання яких виникає розрахунковий надлишковий тиск вибуху, що перевищує 5 кПа.
  2. Відповідно до НАПБ Б.03.002-2007 «Норми визначення категорій приміщень, будинків та зовнішніх установок за вибухопожежною та пожежною небезпекою» зазначене приміщення належить до вибухопожежонебезпечної категорії «А» (наразі цей документ втратив чинність). Натомість чинним є ДСТУ Б.В.1.1-36:2016 «Визначення категорій приміщень, будинків та зовнішніх установок за вибухопожежною та пожежною небезпекою».

Автори розрахунку, посилаючись на наявність в системі вентиляції ФСК додаткових резервних вентиляторів, які автоматично вмикаються в разі перевищення в кабіні ФСК гранично допустимої вибухонебезпечної концентрації речовини в повітрі, підсумовують: «За умови розміщення пристроїв для видалення повітря з приміщення у безпосередній близькості від місць ґрунтування і сушіння вагонів, що забезпечує кратність повітрообміну не менш як 9 г-1, ФСК належить до пожежонебезпечної категорії «В». Тобто колізія, як у відомій приказці з комою: «Стратити не можна помилувати», у пожежників продовжує діяти й далі. Варто нагадати, що коли я займався розробкою технічного рішення щодо забезпечення ФСК установкою автоматичного пожежогасіння (рисунок 1), виробник ФСК переконував у тому, що в кабіні ФСК неможливе утворення вибухонебезпечного середовища. Надавав обґрунтування, проте більшість експертів МНС наполягали на категорійності ФСК «А».

Розробники технічного рішення та виробники ФСК довели за допомогою розрахунків, а пізніше й експериментально, що категорійність середовища в кабіні ФСК під час її нормальної штатної роботи відповідає вимогам категорії «В».

Повна версія статті — у журналі «Охорона праці і пожежна безпека» №2, 2019.
Автор — Леонід Євмєньєв, фахівець із пожежозахисту.

Переконайтеся, що ви передплатили журнал і вся необхідна інформація є під рукою!

Матеріали до теми


Колектив Держпраці у Сумській області пройшов навчання щодо правил пожежної та мінної безпеки
Управління інспекційної діяльності у Сумській області Північно-Східного міжрегіонального управління Держпраці з метою проведення навчання з питань пожежної та мінної безпеки ...
Уникаємо електропожеж: про ефективність спеціальних вогнегасників для електроустаткування
Технології стають необхідним елементом нашого повсякденного життя, важливою стає розмова про безпеку, особливо коли йдеться про ризик електропожеж. З кожним ...