Заходи безпеки при роботі в умовах карантину


Заходи безпеки при роботі в умовах карантину

Карантин — адміністративні та медико-санітарні заходи, що застосовують для запобігання поширенню особливо небезпечної інфекційної хвороби (ст. 1 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 р. № 1645-ІІІ). Карантин встановлюють на період, необхідний для ліквідації інфекційної хвороби. На цей період можуть змінюватися режими та умови роботи. Основними принципами профілактики інфекційних хвороб є дотримання громадянами санітарно-гігієнічних та санітарно-протиепідемічних правил і норм.

Основні поради щодо поведінки у період карантину на робочих місцях:

  1. Верхній одяг зберігайте в окремій закритій шафі, яка використовується тільки для верхнього одягу.
  2. Перед початком роботи ретельно помийте руки з милом, а тоді обробляйте їх спиртовмісним розчином або антисептиком. На сьогоднішній день це обов’язкова процедура в разі будь-яких контактів із потенційно забрудненими об’єктами. Особливу увагу приділіть нігтям, там накопичується найбільше бруду.
  3. У разі частого користування антисептиком, застосовуйте крем для рук, щоб уникнути підсушування та утворення тріщин шкіри, через які можливе інфікування вірусом COVID-19.
  4. Робоче місце, стіл, клавіатуру, відкриті полиці, інші поверхні протріть разовою серветкою з дезінфікуючим засобом для обробки поверхонь на початку роботи та в кінці робочого дня.
  5. Провітрювати приміщення слід через кожні 2–3 години.
  6. Слід обмежити спілкування з колегами, робочі місця яких знаходяться в інших приміщеннях, виробничі питання вирішувати через засоби телефонного зв’язку.
  7. Поза межами свого кабінету при відвідуванні місць загального користування слід одягати маску.
  8. Зберігайте соціальну дистанцію 1–1,5 м.
  9. Правильно користуйтеся маскою. Знімати маску не доторкаючись до зовнішньої поверхні. Користуватися не більше 2–3 годин. Утилізувати маску в закриті ємності.
  10. Для проведення дезінфекції користуйтесь засобами, дозволеними в Україні, що забезпечить ефективне знезараження щодо вірусної інфекції та пам’ятати про те, що:
    • необхідно дотримуватися інструкції щодо кожного дезінфекційного засобу, в тому числі щодо отримання його ефективної концентрації та експозиції (дотримання часу перебування на оброблюваній поверхні);
    • антисептики для обробки шкіри рук — спиртовмісні препарати зі вмістом спирту вище 60%, діючі речовини — етиловий, ізопропіловий спирт чи їх комбінації, які мають пролонгований термін дії та певний час захищають шкіру рук від хвороботворних механізмів. Антисептики для обробки шкіри рук з мінімальним терміном еспозиції (термін дії від 30 секунд до 2 хвилин);
    • для обеззараження поверхонь меблів, обладнання необхідно обирати такі засоби, які забезпечували б якісну дезінфекцію при невисокій концентрації розчину, не мали неприємного запаху, не псували майно.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Видача наряд-допуску для виконання робіт на висоті: дбаємо про безпеку
Порядок безпечного виконання робіт на висоті регламентовано Правилами охорони праці під час виконання робіт на висоті (далі – Правила). На ...
Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...