...

Заходи безпеки під час охорони об’єктів АПК в осінньо-зимовий період


Заходи безпеки під час охорони об’єктів АПК в осінньо-зимовий період

Провівши аналіз нещасних випадків в секторі АПК, можна дійти висновку, що причинами нещасних випадків, що відбуваються на підприємствах АПК з особами, які залучені до охорони об’єктів, територій, будівель і споруджень сільгосппідприємств, є невиконання посадовцями обов’язків з охорони праці, недотримання інструкцій з охорони праці, слабка робоча дисципліна на робочому місці (знаходження на робочому місці сторожів в стані алкогольного сп’яніння, незнання об’єкту, який знаходиться під охороною, а також незадовільний стан здоров’я).

Більш ніж третина нещасних випадків, серед яких немало з тяжкими наслідками, відбувається через знаходження сторожів у стані алкогольного сп’яніння на робочому місці, присутність сторонніх осіб на об’єкті (території), що охороняється, з відома сторожа, а також самовільний вихід сторожів за територію, що охороняється.

У багатьох сторожів немає елементарного уявлення про те, як нести чергування, як діяти в екстрених ситуаціях, виявлено незнання інструкцій з охорони праці для сторожа. І це невипадково, тому що навчання проводиться не систематично, а носить характер разової кампанії в умовах сезонних і тимчасових робіт, що неприпустимо.

Майже скрізь на перевірених підприємствах перший ступінь оперативного контролю за станом охорони праці проводиться формально. Про це свідчать порушення, виявлені під час перевірок. Головними причинами нещасних випадків є порушення трудової і виробничої дисципліни, організації навчання і перевірки знань з охорони праці і контролю за ними.

Особливу увагу керівників підприємств хотілося б звернути на здійснення охоронної діяльності сторожами сільгосппідприємств у зимовий період (у період низьких температур, снігових заметів і інших несприятливих погодних умов). У зимовий період особливо гостро стоїть питання навчання та інструктажу сторожів, а також створення усіх умов для безпечної роботи (забезпечення теплим спецодягом, засобами зв’язку, освітлювальними і обігрівальними приладами і т. д).

Головне управління звертає увагу на серйозні проблеми в забезпеченні безпечної роботи сторожів. Необхідно здійснювати:

  • суворе дотримання правил протипожежної безпеки, наявність засобів пожежогасіння (у справному та перевіреному стані) і вміння ними користуватися;
  • постійний контроль (об’їзд пунктів охорони) особами адміністрації підприємства;
  • суворий контроль за використовуваними нагрівальними електроприладами (ізоляція електропроводки, захищеність нагрівальних елементів);
  • забезпечення сторожів дровами або іншими опалювальним матеріалом для підтримки нормального температурного режиму в сторожці.

Є чимало вимог і до самих сторожів для того, щоб їх робота була безаварійною. Це забезпечення самими сторожами безпечного доступу до води і опалювальних матеріалів, видалення снігових заметів, а також дотримання норм безпеки під час обходу територій поблизу будівель і споруд, де є загроза падіння бурульок і крижаних (снігових) брил з дахів.

Правильна організація робіт, суворе дотримання правил та норм охорони праці та безпека виробництва — одна з основних умов запобігання виникнення нещасних випадків

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека»
за матеріалами Управління Держпраці у Одеській області

Завжди актуальні матеріали в журналі
«Охорона праці і пожежна безпека»
Придбати видання