Захід ПЛ 750 кВ Хмельницька АЕС – Чорнобильська АЕС на ПС 750 кВ «Київська» включено під навантаження


Захід ПЛ 750 кВ Хмельницька АЕС – Чорнобильська АЕС на ПС 750 кВ «Київська» включено під навантаження

19 вересня у приміщенні центрального диспетчерського пункту ДП «НЕК «Укренерго» відбулись урочистості з  нагоди включення під навантаження новозбудованого заходу повітряної лінії електропередачі 750 кВ Хмельницька АЕС – Чорнобильська АЕС на підстанцію 750 кВ «Київська».

У церемонії взяли участь Віце-прем’єр-міністр України Володимир Кістіон, Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик, т.в.о. директора ДП «НЕК «Укренерго» Всеволод Ковальчук, представники банків-інвесторів Проекту – ЄБРР та ЄІБ, НКРЕ, ДП «НАЕК «Енергоатом», підрядних організацій та, звичайно, ж, журналісти.

Спорудження та включення заходу повітряної лінії є завершальною стадією першого етапу проекту видачі потужності Рівненської та Хмельницької АЕС (далі – Проект). Нагадаємо, що метою реалізації Проекту є:

  • повне використання встановленої потужності Рівненської та Хмельницької атомних електростанцій Об’єднаної енергетичної системи України
  • транзит надлишкової потужності з Західного регіону, де розташовані обидві АЕС, до дефіцитного Центрального регіону
  • виведення з експлуатації відкритого розподільчого пристрою 750 кВ Чорнобильської АЕС

Більше цікавої інформації про Проект можна прочитати тут.

Як зазначив в ході презентації Проекту для присутніх Всеволод Ковальчук: «Включення заходу ПЛ 750 кВ Хмельницька АЕС – Чорнобильська АЕС на ПС 750 кВ «Київська» забезпечить повне використання встановленої потужності Рівненської та Хмельницької атомних електростанцій Об’єднаної енергетичної системи України та її транзит до Центрального регіону. Це дуже важливий проект у розбудові магістральних мереж, який суттєво підвищить енергетичну безпеку та незалежність нашої держави.

Протягом досить тривалого часу мали місце численні затримки в реалізації проекту через проблеми з відведенням земельних ділянок. І лише за останній рік вдалося вирішити усі проблеми та завершити будівництво ліній, – додав він. – Додаткова потужність 1 млн. кВт для Києва та області гарантує їх надійне енергопостачання. Західна та Північна частини столиці та Києво-Святошинський район отримають додатковий ресурс енергії для сталого соціально-економічного розвитку, зменшиться споживання газу та вугілля тепловими електростанціями. Поліпшаться режими роботи Західної (м.Львів) та Південно-Західної (м.Вінниця) енергосистем», – наголосив Голова «Укренерго».

Володимир Кістіон подякував енергетикам, будівельникам та інвесторам за плідну працю, зазначивши, що додаткові потужності для Центрального регіону України є підгрунтям його сталого розвитку та гарним подарунком напередодні осінньо-зимового періоду, що дозволить заощадити газ. Він наголосив, що Уряд України і надалі приділятиме першочергову увагу розвитку енергетичної галузі, і ядерної енергетики зокрема.

Ігор Насалик у свої промові підкреслив надзвичайну важливість впровадження Проекту для нашої країни та навів його як яскравий приклад раціонального та ефективного використання міжнародних кредитів та демонструє довіру міжнародних інвесторів до України. “Збільшення частки атомної енергетики має позитивні наслідки для цінової політики. При формуванні балансу на 2017 рік будуть підстави для НКРЕКП змінити вартість 1 кВт-год, як для промисловості, так і для населення. Це також дозволяє розвантажити Рівненську та Хмельницьку АЕС”, – сказав глава Міненерго.

Ольга Єрьоміна, старший банкір департаменту електроенергетики ЄБРР, відзначила масштабність цього інфраструктурного Проекту, запевнивши усіх, що ЄБРР і надалі підтримуватиме важливі для розвитку економіки України ініціативи. «Включення лінії суттєво підвищить стабільність роботи енергосистеми країни та дозволить спокійно пройти осінньо-зимовий максимум» – зазначила вона.

Усі присутні зійшлися в одному – реалізація вищезгаданого Проекту є наймасштабнішим досягненням загальнодержавного значення в сфері передачі електричної енергії за часів незалежності України.

Наймасштабнішим, проте, не останнім. «Укренерго» продовжує системну роботу з розбудови енергетичної інфраструктури держави та надійного енергозабезпечення усіх українців.

Подивитися відеопрезентацію проекту можна за посиланням.

Джерело: ukrenergo.energy.gov.ua