Забруднення атмосферного повітря і його вплив на розвиток імунних захворювань та психічних розладів


Забруднення атмосферного повітря і його вплив на розвиток імунних захворювань та психічних розладів

Забруднення повітря може здійснювати вплив на роботу мозку людини, прискорювати когнитивне (розумове) старіння, підвищувати ризик захворюваності хворобою Альцгеймера та бути причиною 21 % усіх випадків деменції (слабоумства) у світі. До таких висновків прийшли дослідники  з Університету Південної Каліфорнії (USC).

Як зазначає Science, журнал Американської асоціації сприянню розвитку науки, вченим може знадобитися більше часу, щоб остаточно довести цей зв’язок. Але дослідження USC- вже не перше, у якому встановлено залежність  розвитку психічних захворювань та забруднення повітря. За даними університету у Торонто (Канада),  у  тих мешканців провінції Онтаріо, що проживають в 50 метрах від головних доріг (де рівень забруднення у середньому у 10 разів вище) ризик розвитку деменції на 12 % вище, ніж у тих, що мешкають в 200 метрах та далі).

Фактори навколишнього середовища можуть також провокувати імунні порушення  у людей з генетичною схильністю. Про це заявив гастроентеролог  Гіл Каплан з дослідницького Університету Калгарі (Канада) порталу  Ensia.  Визначення цих факторів дозволить вченим розробити більш ефективні методи лікування і профілактики захворювань.

«У більшості випадків ми не знаємо точно, чому імунна система виходить з ладу»- сказав порталу імунолог Майк Поллард з Науково-дослідного університету Скриппса (США). Вчені припускають, що серед тих, хто працює в місцях  з великим накопиченням кварцового пилу, вище захворюваність аутоімунними ревматичними захворюваннями, у тому числі ревматоїдним артритом, вовчаком та склеродермією, пише Ensia.

Однак епідеміолог з   Університету Макгилла (Канада) Саша Бернатски стверджує, що контакт з кварцовим пилом — рідкість і не може бути причиною імунних розладів для більшості людей.  Бернатски вважає, що  причиною імунних розладів  може бути спалювання палива. В своєму дослідженні  «Забруднення повітря тонкодисперсними частками, двоокис азоту і систематичні аутоімунні ревматичні захворювання в Калгари, провінція Альберта» вона довела  зв’язок між впливом забрудненого повітря і захворюваністю в канадських провінціях Альберта і Квебек.

У роботі  зазначається, що дрібні частки  забрудненого повітря можуть викликати  запальні процеси, що потенційно приводять  до аномальної  реакції  імунної системи.

Антропогенні фактори можуть привести до розвитку не тільки до  аутоімунних захворювань , але й до запалень кишківника. Такий висновок міститься у дослідженні, що  опубліковано в The American Jornal of Gastroenterology. Рівень таких розладів у Великобританії та урбанізованих регіонах Азії став вище по мірі розвитку міст і змін харчових навичок, стверджують автори дослідження в   The   Lancet  Gastroenterology & Hepatology. Це трапляється тому, що в організмах людей, що схильні до імунних захворювань, порушується баланс захисних і патогенних бактерій.

Забруднення атмосферного повітря є нагальною проблемою і для міст України. Аналітики порталу «Слово і діло» зібрали дані про забруднення повітря в різних містах України за перше півріччя 2017 року.

Безумовним антилідером за цей період став прифронтовий Маріуполь, який набрав 12,7 бала за індексом забрудненості атмосфери. Рівень забруднення повітря формальдегідом у Маріуполі перевищує граничну норму концентрації майже у шість разів.

Міста Кам’янське та Дніпро посіли друге й третє місця за рівнем забруднення повітря, а курортна Одеса потрапила на четверте місце списку міст з найгіршим повітрям і набрала рівно 11 балів за шкалою забрудненості.

Міста Миколаїв, Слов’янськ та Лисичанськ також потрапили до десятки найгірших за чистотою повітря міст, причому в кожному з них вміст формальдегіду в атмосфері перевищено у 3,7 раза у порівнянні з гранично допустимою концентрацією, хоча в цілому у Миколаєві повітря було чистіше, і він потрапив на 9 місце.

На сьомому місці Луцьк з індексом 8,7 – тут повітря забруднене переважно діоксидом азоту та фенолом, а на восьмому – Київ, де концентрація діоксиду азоту перевищена втричі, а оксиду азоту – в 1,3 раза.

П’ятірку міст з більш-менш чистим повітрям очолив Тернопіль, який набрав за шкалою забрудненості атмосфери 2,5 бала. У знаменитих після свого перейменування Горішніх  Плавнях  (колишній  Комсомольськ  Полтавської області)  повітря також відносно чисте – вони потрапили на друге місце.

Міста Ізмаїл та Чернівці посіли третє і четверте місця з показниками 2,7 і 2,9 за індексом забрудненості повітря, а п’яте місце зайняв Світловодськ.

В Україні негативного впливу атмосферних забруднень зазнає близько 17 млн. осіб, або 34% всього населення. Вади розвитку дітей у містах із  забрудненням навколишнього середовища  трапляються в 3— 4 рази частіше, ніж у відносно чистих, хвороби органів дихання реєструються удвічі частіше, загальний рівень захворюваності населення на 25—40% вищий, вищий також рівень алергічних, онкологічних, серцево-судинних та інших захворювань. Генетичні наслідки забруднення будуть проявлятися ще багато десятиліть.

Джерело: mk.dsp.gov.ua