Яких дій з охорони праці слід дотримуватися під час несприятливих погодних умов?


Яких дій з охорони праці слід дотримуватися під час несприятливих погодних умов?

За даними Українського гідрометеорологічного центру 26-27 листопада очікуються складні погодні умови: в Україні, окрім південної частини, мокрий сніг та дощ, місцями налипання мокрого снігу, ожеледь, на дорогах ожеледиця, на Прикарпатті, у центральних та Харківській областях сильні опади; 27 листопада у південних, Дніпропетровській областях та Приазов’ї пориви вітру 15-20 м/с, вночі місцями сильний дощ.

За таких погодних умов підвищується ризик виникнення нещасних випадків при дорожньо-транспортних пригодах та травмування працівників під час пересування, основними причинами якого є падіння через незадовільний стан тротуарів (неприбраний сніг, ожеледиця, вибоїни, ями), падіння з даху снігу.

Враховуючи зазначене та з метою запобігання виробничого травматизму Держпраці вважаєм за необхідне поінформувати піднаглядні суб’єкти господарювання щодо необхідності вжиття відповідних заходів для організації безпечного виконання робіт в умовах ускладненої погодної ситуації.

Держпраці закликає керівників підприємств, установ, організацій приділити особливу увагу:

  • організації та проведенню заходів щодо утримання в належному стані територій, будівель та споруд, інженерних мереж відповідно до діючих стандартів, норм і правил з охорони праці;
  • організації роботи з прибирання снігово-льодяних утворень з дахів будівель та споруд;
  • забезпеченню необхідним для прибирання снігу і льоду ручним інвентарем у справному стані та достатнім запасом матеріалів для посипання (пісок, шлак).

Держпраці наголошує на необхідності організувати проведення з працівниками підприємств позапланових інструктажів з охорони праці щодо вимог безпеки та особистої обережності під час руху на території підприємств та виконання робіт в умовах ускладненої погодної ситуації.

Дотримання вимог охорони праці та безпечної організації виконання робіт є запорукою запобігання нещасних випадків на підприємствах, в установах, організаціях у зимовий період.

Джерело: Управління Держпраці у Черкаській області

Матеріали до теми


Видача наряд-допуску для виконання робіт на висоті: дбаємо про безпеку
Порядок безпечного виконання робіт на висоті регламентовано Правилами охорони праці під час виконання робіт на висоті (далі – Правила). На ...
Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...