“Якісно змінити ситуацію у галузі реагування на надзвичайні ситуації та пожежі можливо лише за постійної уваги та підтримки Уряду”, – Микола Чечоткін


“Якісно змінити ситуацію у галузі реагування на надзвичайні ситуації та пожежі можливо лише за постійної уваги та підтримки Уряду”, – Микола Чечоткін

Значне зростання природних і техногенних загроз та нові виклики пов’язані з військовою агресією Росії вимагають невідкладного перегляду концептуальних підходів до підвищення спроможності ДСНС для забезпечення національної безпеки України, ефективного захисту наших громадян та економіки держави. Про це сьогодні повідомив Голова Служби Микола Чечоткін на засіданні Уряду під головуванням Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана.

“Щорічно в країні виникає до 300 надзвичайних ситуацій, 80 тис. пожеж на виробництві, побуті та в природних екосистемах. Від вражаючих факторів надзвичайних ситуацій і пожеж, щороку гине 3 тис. громадян, економіка втрачає близько 5 млрд. гривень, знищується до 19 тис. гектарів лісових, степових і сільськогосподарських насаджень, що критично виснажує людські і бюджетні ресурси держави. Незважаючи на складну обстановку з надзвичайними ситуаціями та пожежами Службою забезпечується оперативне реагування на всі загрози та виклики. Щоденно підрозділи здійснюють до півтори тисячі виїздів для надання допомоги людям, подолання наслідків надзвичайних ситуацій і небезпечних подій. Завдяки професійним діям особового складу з початку року врятовано життя 4 тис. 300 осіб, ліквідовано 72 тис. пожеж, знешкоджено понад 59 тис. вибухонебезпечних предметів, збережено матеріальних цінностей держави та громадян на суму 12 млрд. 273 млн. грн., що майже вдвічі перевищує річний бюджет Служби.”, – відзвітував Микола Чечоткін.

Він також зауважив, що вже зроблено перші кроки щодо підвищення спроможності Служби для протидії сучасним викликам.

“Для технічного переоснащення за останні три роки закуплено 293 сучасних пожежно-рятувальних автомобіля. У поточному році придбано 1 тис. апаратів захисту органів дихання для підвищення безпеки рятувальників , 1 тис. комплектів спеціального захисного одягу. Підвищено мінімальну заробітну плату рятувальникам з 2 до 6 тис. гривень. Однак, це не вирішує всього комплексу проблем. Через низьку зарплату підготовлений особовий склад переходить до інших силових структур, а технічний парк на 80% потребує оновлення. Для виконання міжнародних зобов’язань України у сфері пошуку і рятування цивільних повітряних суден Державна служба потребує оновлення і збільшення парку авіаційної техніки. Крім оновлення пожежно-рятувальної і спеціальної техніки в підрозділах ДСНС надзвичайно актуальним залишається питання технічної модернізації застарілої системи управління, у першу чергу Держаного центру управління у надзвичайних ситуаціях та пересувних пунктів управління” – зазначив Голова ДСНС.

Микола Чечоткін наголосив також на тому, що якісно змінити ситуацію у галузі реагування на надзвичайні ситуації та пожежі можливо лише за постійної уваги та підтримки Уряду на яку розраховує багатотисячний колектив Служби.

В свою чергу, Глава Уряду підкреслив, що рятувальники мають стати національним спецназом по надзвичайним ситуаціям.

“Ті системні кроки, які ми робимо спільно з Міністром внутрішніх справ та Урядом щодо підвищення матеріально-технічного забезпечення і щодо зміни самої системи — мають дати абсолютний спокій і впевненість нашим громадянам у тому, що будь яка стихійна подія чи надзвичайна подія буде дуже швидко локалізована. Саме тому для нас важливо, аби Державна служба з надзвичайних ситуацій була якнайкраще забезпечена”, – наголосив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Він також подякував керівнику і всім, хто працює в Службі та зауважив, що в наступному році пріоритетом для Уряду буде технічна модернізація та переоснащення ДСНС.

“Зокрема нова авіаційна техніка та сучасна система управління мають бути поставленні на озброєння Держслужбі з надзвичайних ситуацій”, – підсумував Глава Уряду.

Джерело: www.dsns.gov.ua

Завжди актуальні матеріали в журналі
«Охорона праці і пожежна безпека»
Придбати видання