...

Які види захворювань відносяться до професійних?


Які види захворювань відносяться до професійних?

До професійних відносять захворювання, в етіології яких головна роль належить певному професійному фактору (при силікозі — пилу, що містить вільний діоксид кремнію, при професійних інтоксикаціях — певним промисловим отрутам тощо).

До групи професійних хвороб належать також деякі загальні захворювання, у розвитку яких установлено причинний зв’язок з дією певних факторів виробничого середавища (бронхіальна астма — у робітників деяких хімічних виробництв та сільського господарства; захворювання опорно-рухового апарату (бурсит) — у працівників вугільної промисловості тощо).

Залежно від тривалості дії професійного фактора розрізняють гострі та хронічні професійні захворювання.

До гострих належать такі професійні захворювання (або смерть), що виникли після однократного (протягом не більше як однієї робочої зміни) впливу на працівника шкідливих факторів фізичного, біологічного та хімічного характеру (у тому числі інфекційні, паразитарні, алергійні захворювання).

Хронічними є професійні захворювання (отруєння), що виникли внаслідок провадження професійної діяльності працівника виключно або переважно впливу шкідливих факторів виробничого середовища та трудового процесу, пов’язаних з роботою.

До розвитку професійних захворювань можуть призвести аварійна ситуація, порушення нормального перебігу технологічного процесу, неправильна організація трудового процесу, несправність або відсутність санітарно-технічних пристроїв, неправильне використання або невикористання засобів індивідуального захисту тощо.

Реєстрацію, облік та розслідування випадків професійних захворювань здійснюють відповідно до «Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 № 337.

Віднесення захворювання до хронічного професійного здійснюється відповідно до процедури встановлення зв’язку захворювання з умовами праці згідно з Порядком та переліком професійних захворювань, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 08.11.2000 № 1662.

У зазначеному переліку міститься три основні розділи:

  1. Найменування хвороб — гocтpі та хронічні отруєння, пневмоконіози, хронічний пиловий бронхіт, бронхіальна астма, інфекційні та паразитарні хвороби, професійні новоутворення тощо (всього 7 класів).
  2. Небезпечні і шкідливі речовини та виробничі фактори, дія яких може спричинити розвиток професійних захворювань — різноманітні токсичні агенти, промислові аерозолі, фізичні фактори (іонізуюче, лазерне, ультрафіолетове випромінювання, шум, вібрація, несприятливий виробничий мікроклімат), перевантаження і перенапруження окремих органів і систем, біологічні фактори.
  3. Приблизний перелік виробництв та робіт, що виконуються на них, та таких, на яких можливе виникнення професійного захворювання.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Психоемоційне здоров’я: як боротися із професійним вигоранням медичних працівників
Професійне вигорання — це стан психічного та фізичного виснаження, який виникає внаслідок тривалого стресу, перевантаження та невдоволеності на роботі. Це ...