Які підстави потрібні, щоб почати розслідування нещасного випадку невиробничого характеру?


Які підстави потрібні, щоб почати розслідування нещасного випадку невиробничого характеру?

Розслідування нещасного випадку невиробничого характеру проводиться згідно Порядку розслідування та обліку нещасних випадків невиробничого характеру (затверджений постановою КМУ від 22.03.2001 року № 270; далі Порядок №270).

У пункті 11 Порядку 270 визначено, які підстави є у роботодавця, щоб прийняти рішення про розслідування нещасного випадку:

Рішення щодо розслідування нещасного випадку приймає керівник організації на підставі звернення потерпілого або особи, яка представляє його інтереси, листка непрацездатності або довідки лікувально-профілактичного закладу.

Розслідування нещасного випадку невиробничого характеру без згоди або ж проти волі потерпілого чи особи, яка представляє його інтереси, є втручанням в особисте життя і відповідно, порушенням Основного Закону – Конституції.

Право не надати інформацію також закріплене у Конституції (ст. 63).

Також звертаємо увагу, що складання акта за формою НТ та оплата листка непрацездатності не пов’язані між собою. Про це йшлося у листі ФСС від 07.06.2016 року № 2.4-46-920.

Обов’язкова наявність акта розслідування нещасного випадку невиробничого характеру при призначенні допомоги по тимчасовій непрацездатності і в наслідок травми, не пов’язаної з виробництвом, чинним законодавством не передбачена.

У разі потреби комісія із соціального страхування  організації сама з’ясовує обставини та причини нещасного випадку, що стався з працівником, і  приймає рішення про призначення або відмову у призначенні допомоги по тимчасовій непрацездатності , що фіксується у протоколі засідання комісії.

При цьому акт за формою НТ відповідно Порядку розслідування та обліку нещасних випадків невиробничого характеру (затверджений постановою КМУ від 22.03.2001 року  №270), комісія не складає, оскільки це не її компетенція.

Для того, щоб комісія зі спеціального страхування прийняла рішення оплатити лікарняний листок, достатньо пояснень потерпілого на ім’я голови комісії зі спеціального страхування про те, як стався нещасний випадок. 

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека» за матеріалами Управління Держпраці у Луганській області

Завжди актуальні матеріали в журналі
«Охорона праці і пожежна безпека»
Придбати видання