...

Які можуть застосовуватися методи аналізу виробничого травматизму та професійної захворюваності?


Які можуть застосовуватися методи аналізу виробничого травматизму та професійної захворюваності?

Для аналізу виробничого травматизму та професійної захворюваності застосовуються такі методи:

Статистичний – це метод, який ґрунтується на вивченні кількісної залежності нещасних випадків та професійних захворювань від впливу небезпечних та шкідливих виробничих факторів на базі відповідних актів розслідування.

Аналіз виконується методом математичної статистики, а результати оформлюються у вигляді графіків, номограм, картограм тощо.

У цьому методі можуть застосовуватись такі показники:

Коефіцієнт частоти – Кч = Тх103: N, де Т – кількість травмованих,

N – середньоспискова кількість працюючих (Міжнародна статистикапропонує застосовувати Кч =Тх106:n, де n – фактичне число відпрацьованих людино-годин).

Коефіцієнт тяжкості – Кт = Д : Т, де Д- загальне число днів непрацездатності

Коефіцієнт частоти захворюваності – Кз = Зх100:N, де З- число захворювань

Коефіцієнт тяжкості захворювань – Ктз = Дз х 100 :З, де Дз – загальне число днів непрацездатності

Технічний – це метод який дозволяє визначити надійність роботи машин, механізмів, що тісно пов’язані з аваріями та травмами.

Монографічний – це метод, який полягає у детальному дослідженні виробничого устаткування, технологічних процесів, виробничого середовища, психологічного клімату, обставин,  причин нещасних випадків та професійних захворювань з метою виявлення  небезпечних та шкідливих  виробничих факторів, які були причинами травм та професійних захворювань.

Системний – це метод, що базується на принципу цілісності явищ у їх розвитку та взаємозв’язку. Аналізуючи виробничий травматизм та професійні захворювання розглядаються, як правило, зв’язки людина-колектив, людина-виробничий процес, людина-виробниче середовище.

Економічний – це метод оцінки витрат на профілактику та втрат у зв’язку з аваріями, нещасними випадками, професійними захворюваннями.

Роз’яснення надав заступник начальника відділу організації державного та ринкового нагляду, надання адміністративних послуг Управління Держпраці в області  Станіслав Сітнік.

Джерело: Управління Держпраці у Кіровоградській області.


Придбати журнал

Придбати електронний журнал

Зміст свіжого номера

Усі видання з охорони праці та пожежної безпеки

Найближчі заходи


Матеріали до теми


Про безпеку праці під час експлуатації посудин під тиском
Правила поширюються на суб’єктів господарювання незалежно від форм власності та організаційно-правових форм, що займаються монтажем, демонтажем, експлуатацією, модифікацією, перевіркою технічного ...
Безпека на будівельних майданчиках та роботи з реконструкції будівель і споруд
До початку розбирання будівель і споруд та їх реконструкції чи знесення повинні бути передбачені заходи із запобігання впливу на працівників ...