Яка послідовність проведення вступного інструктажу з ОП?


Яка послідовність проведення вступного інструктажу з ОП?

У нашій установі виникли деякі суперечки між кадровою службою та службою охорони праці стосовно порядку проведення вступного інструктажу з охорони праці.

Служба ОП нашої установи у своїй роботі керується Типовим положенням про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці та переліку робіт з підвищеною небезпекою, затвердженим наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 26 січня 2005 р. № 15 (далі — Типове положення).

Пунктом 6.3. Типового положення визначено, що «Вступний інструктаж проводиться з усіма працівниками, які приймаються на постійну або тимчасову роботу, незалежно від їх освіти, стажу роботи та посади». Як і в інших закладах (установах), кадрова служба має направляти у службу охорони праці закладу (установи) осіб, які приймаються на постійну або тимчасову роботу для проведення з ними вступного інструктажу, відтак ці особи повертають відділу кадрів заповнений контрольний лист спеціалістом з охорони праці (практика більшості установ) з підтвердженням того, що вони пройшли вступний інструктаж. Відділу кадрів залишається зробити запис про проведення вступного інструктажу у наказі про прийняття працівника (чи, можливо, особи?) на роботу.

Виникає дилема, хто є «працівниками, які влаштовуються на роботу»?

Кадрова служба посилається на той факт, що працівник — це особа , яка вже працює на підприємстві, і проводити вступний інструктаж потрібно після працевлаштування цієї особи. Але кадрова служба не вважає за обов’язок видавати контрольний лист як направлення до служби охорони праці для проходження вступного інструктажу особі, яка працевлаштовується, в комплекті з іншим пакетом бланків, необхідних для заповнення при прийнятті на роботу.

Прошу докладно розтлумачити з правової точки зору послідовність проведення вступного інструктажу з охорони праці, а також дати відповідь на запитання: хто повинен направляти осіб, які працевлаштовуються, в службу охорони праці для проходження ними вступного інструктажу і як це практикується?

Відповідь надає експерт журналу «Охорона праці і пожежна безпека» — Олена Коновалова, заступник директора — начальник відділу з питань трудових відносин Державної служби України з питань праці

Відповідно до ст. 29 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) до початку роботи за укладеним трудовим договором власник або уповноважений ним орган зобов’язаний:
1) роз’яснити працівникові його права і обов’язки та поінформувати під розписку про умови праці, наявність на робочому місці, де він буде працювати, небезпечних і шкідливих виробничих факторів, які ще не усунуто, та можливі наслідки їх впливу на здоров’я, його права на пільги і компенсації за роботу в таких умовах відповідно до законодавства і колективного договору;
2) ознайомити працівника з правилами внутрішнього трудового розпорядку та колективним договором;
3) визначити працівникові робоче місце, забезпечити його необхідними для роботи засобами;
4) проінструктувати працівника з техніки безпеки, виробничої санітарії, гігієни праці і протипожежної охорони.

Проте, відповідно до ст. 24 КЗпП при укладенні трудового договору громадянин зобов’язаний подати паспорт або інший документ, що посвідчує особу, трудову книжку, а у випадках, передбачених законодавством, — …

Повна версія статті — у журналі «Охорона праці і пожежна безпека» №1, 2019.

Переконайтеся, що ви передплатили журнал і вся необхідна інформація є під рукою!

Матеріали до теми


Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...