...

Як за результатами атестації обчислюється пільговий пенсійний стаж?


Як за результатами атестації обчислюється пільговий пенсійний стаж?

Атестацію робочих місць за умовами праці для визначення права на пільгове пенсійне забезпечення проводить атестаційна комісія, склад і повноваження якої визначаються наказом по підприємству, організації, в строки передбачені колективним договором, але не рідше одного разу на п’ять років, за умови, якщо впродовж цього часу на підприємстві не змінювалися докорінно умови і характер праці ( виробництво, робота, робоче місце).

Атестація вперше проводиться на окремому робочому місці, зокрема, новоутвореному. У разі підтвердження права на пенсію за віком на пільгових умовах за результатами проведеної атестації, до стажу зараховується весь період роботи на цьому підприємстві у виробництвах, передбачених Списками.

Відповідно до пункту 4.2 Порядку застосування Списків №1 і №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 18 листопада 2005 року № 383, результати атестації (як уперше проведеної, так і чергової) застосовуються під час обчислення стажу, який дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, упродовж п’яти років після їх затвердження, за умови, якщо впродовж цього часу на даному підприємстві не змінювалися докорінно умови і характер праці (виробництво, робота, робоче місце).

У разі докорінної зміни умов і характеру праці, для підтвердження права на пенсію за віком на пільгових умовах проводиться позачергова атестація (п. 4.3 Порядку № 442).

Окрім того, Міністерство соціальної політики України листом від 24.11.2017 р. № 22862/0/2-17/28 роз’яснює, що для зарахування до пільгового стажу періодів роботи за професіями, які були виключені зі Списків, що почали діяти з 2 серпня 2016 року, та з’явилися в оновлених Списках, які набули чинності з 1 січня 2018 року, необхідно провести позачергову атестацію та за її результатами переглянути право на пільгове пенсійне забезпечення.

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека»
за матеріалами Управління Держпраці у Рівненській області

Завжди актуальні матеріали в журналі
«Охорона праці і пожежна безпека»
Придбати видання