Як виправити помилку в назві шкідливої професії, щоб працівник отримав належний пільговий стаж?


Як виправити помилку в назві шкідливої професії, щоб працівник отримав належний пільговий стаж?

– При проведенні атестації робочих місць за умовами праці була допущена помилка у записі назви професії: назва «Оператор котельні» та «Котельник» не відповідає професії зі шкідливими умовами праці відповідно до Списку №2. Що необхідно зробити, щоб працівник зміг отримати належний пільговий стаж?

Згідно із Списком №2 «Перелік виробництв, робіт, професій, посад і показників на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах» затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 24.06.2016 №461 у розділі ХХХІІІ «Загальні професії (у всіх галузях господарства)» є професія «машиніст (кочегар) котельних (на вугіллі і сланці), у тому числі зайнятий видаленням золи» та згідно з класифікатором – машиніст (кочегар) котельні.

Допущені помилки при проведенні атестації робочих місць зі шкідливими умовами праці потрібно виправити шляхом видання наказу про зміну назви професії у трудовій книжці та внесення змін до колективного договору.

Колективний договір – основний документ, що регулює виробничі, трудові, соціально-економічні відносини.

Документами, що підтверджують пільговий стаж, є трудова книжка та уточнююча (пільгова) довідка.

Потрібно внести виправлення до трудової книжки. Відповідно до наказу Міністерства праці України від 29.07.1993 №58 «Про затвердження Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників» п. 2 п.п. 2.6 виправлення виконується власником або уповноваженим ним органом, суб’єкта господарювання, де було зроблено відповідний запис.

Відповідь надала головний державний інспектор сектору експертизи умов праці Управління Держпраці у Рівненській області Світлана Нагорна.

Джерело: Управління Держпраці у Рівненській області

Матеріали до теми


Видача наряд-допуску для виконання робіт на висоті: дбаємо про безпеку
Порядок безпечного виконання робіт на висоті регламентовано Правилами охорони праці під час виконання робіт на висоті (далі – Правила). На ...
Як працівника допустити до робіт підвищеної небезпеки: 9 кроків
Робота підвищеної небезпеки та кримінальна відповідальність Алгоритм допуску працівника до роботи підвищеної небезпеки Зразки документів для організації безпечної роботи   ...