Як урегульовані питання охорони праці в навчальних закладах міста Кам’янське


Як урегульовані питання охорони праці в навчальних закладах міста Кам’янське

Фахівці Управління нагляду в промисловості і на об`єктах підвищеної небезпеки Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області продовжують планові перевірки щодо дотримання вимог законодавства з питань охорони праці у школах Дніпропетровщини: раніше було здійснено планові перевірки закладів освіти Магдалинівського району, наразі проведено перевірку шкіл міста Кам’янське.

Відповідно до Плану проведення перевірок суб’єктів господарювання Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області на 2018 рік, на першому тижні вересня фахівцями відділу нагляду у агропромисловому комплексі та соціально-культурній сфері проведено перевірку середніх загальноосвітніх шкіл №19 та №27 міста Кам’янське.

Під час перевірок особливу увагу приділяли  відповідності технічного стану котелень та їх готовність до роботи у осінньо-зимовий період. Крім того, проведено обстеження кабінетів інформатики, хімії, фізики спортивних споруд, харчоблоку, стану електробезпеки та роботи служби охорони праці. 

Як результат, були виявлені наступні загальні порушення у навчальних закладах:  не здійснено навчання з питань охорони праці відповідальним особам; відсутні акти опосвідчення електроустановок споживачів; не організовано навчання особам, які відповідальні за електрогосподарство; не проводилось взагалі або несвоєчасно проводилось опосвідчення газових котлів; порушувались терміни проведення інструктажу з питань охорони праці.

Безпосередньо у школі № 27 не проведено ідентифікацію потенційно небезпечного об’єкту (газова котельня), не отримано  Дозвіл на експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, а саме: газовикористовуюче обладнання потужністю понад 0,1 МВт, парові та водогрійні котли теплопродуктивністю понад 0,1 МВт.

Посадові особи, що допустили порушення законодавства про охорону праці, притягнуті до адміністративної відповідальності.

Крім того, одне з головних завдань, яке є на меті у фахівців під час здійснення планових перевірок – це інформаційно – роз’яснювальна робота щодо попередження виробничого травматизму та дотримання вимог законодавства з питань охорони праці у галузі освіти з керівниками, педагогічним складом та учнями.

Так, з метою недопущення випадків травмування у закладах освіти та установах соціально-культурної сфери та на виконання листа Державної служби України з питань № 7045/3/5.4-ДП-18 від 06.09.2018 «Щодо попередження травматизму на підприємствах, організаціях та установах соціально-культурної сфери», заступником начальника відділу нагляду у агропромисловому комплексі та соціально-культурній сфері Ганною Решетніковою за участю директора департаменту з гуманітарних питань Кам’янської міської ради Тетяни Онищенко проведено круглий стіл з керівниками навчальних закладів міста, на якому було наголошено на постійному та безумовному дотриманні вимог законодавства з охорони праці, як основного важеля зниження та профілактики виробничого травматизму у закладах.

Ганна Решетнікова ознайомила керівників з інформацією щодо стану охорони праці та травматизму по Дніпропетровській області в цілому, та в галузі освіти і установах соціально-культурної сфери. Детально було розглянуто стан охорони праці безпосередньо у перевірених навчальних закладах загальної середньої освіти, тобто, у школах № 19 та  № 27.

Було рекомендовано тримати на постійному контролі питання щодо дотримання вимог нормативно-правових актів і розпорядчих документів з охорони праці, систематично проводити аналіз стану травматизму в навчальних закладах, виносити ці питання на розгляд на нарадах та вживати необхідних заходів щодо усунення ризиків виникнення нещасних випадків. Крім того, наголошено на необхідності постійно підвищувати рівень профілактичної роботи з педагогічним складом, студентами та учнями.

Джерело: прес-служба Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області

Матеріали до теми


Видача наряд-допуску для виконання робіт на висоті: дбаємо про безпеку
Порядок безпечного виконання робіт на висоті регламентовано Правилами охорони праці під час виконання робіт на висоті (далі – Правила). На ...
Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...