Як урегульовані питання охорони праці в навчальних закладах Дніпропетровщини – перевіряли фахівці Головного Управління


Як урегульовані питання охорони праці в навчальних закладах Дніпропетровщини – перевіряли фахівці Головного Управління

Відповідно до Плану перевірок Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області на 2018 рік, фахівцями Управління нагляду в промисловості і на об`єктах підвищеної небезпеки здійснюються перевірки навчальних закладів щодо дотримання законодавства з питань охорони праці та, разом з тим, проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота щодо попередження виробничого травматизму у галузі освіти.

Проблема забезпечення безпеки здоров’я та життя працівників, учнів, вихованців освітніх установ є особливо актуальними і пріоритетними як у державній, так і в регіональній політиці у сфері освіти. Сучасний стан освітніх установ показує, що безпека навчально-виховного процесу вимагає вирішення певних проблем – на цьому наголосили фахівці Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області обговорюючи на підсумкових нарадах результати проведених планових перевірок з керівниками та педагогічним складом навчальних закладів.

Фахівцями відділу нагляду у агропромисловому комплексі та соціально-культурній сфері за період з 8 по 11 травня поточного року проведені перевірки у наступних Комунальних закладах освіти: «Середня загальноосвітня школа №135″ Дніпровської міської ради, Вище професійне училище №55 та «Царичанської загальноосвітня школа I-III ступенів» Царичанської селищної ради Дніпропетровської області.

Під час перевірки проведено обстеження кабінетів хімії, фізики, інформатики, спортивних споруд, харчоблоку, швейних майстерень та перевірено стан електробезпеки та роботи служби охорони праці.  Особливу увагу приділялось  наявності евакуаційних виходів та їх належний стан.

В ході перевірок у закладах були виявлені наступні порушення: не проведено опосвідчення стану безпеки електроустановок, не створена комісія для проведення опосвідчення стану безпеки електроустановок споживачів, члени комісії з перевірки знань з питань охорони праці  не пройшли навчання та перевірку знань з питань охорони праці та ряд інших порушень.

По результатам перевірок видані акти та приписи щодо усунення виявлених порушень, а відповідальні особи притягнуті до адміністративної відповідальності.

Крім того, в ході візитів, з метою недопущення випадків травмування у закладах освіти та на виконання Окремого доручення Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області  № 105-ОД від 08.05.2018 року, заступником начальника відділу нагляду у агропромисловому комплексі та соціально-культурній сфері Ганною Решетніковою проведено семінар-наради з керівниками та педагогічним складом закладів щодо стану загального травматизму  та  стану травматизму  у галузі освіти за 2017 рік та 1квартал 2018 року.

 Окремо фахівець зазначила: «Прикро усвідомлювати, але як показує практика, що в ході розслідувань нещасних випадків з’ясовується, що більшості з них можна б уникнути, якби вчасно було проведено профілактичну роботу. Перш за все, травмування настають внаслідок невиконання посадових обов’язків керівниками, недотримання вимог інструкцій з питань охорони праці. Іншими словами, виробничий травматизм є, насамперед, наслідком недоліків і упущень у роботі керівників та відповідальних з питань охорони праці, а в другу чергу – самих працівників закладів. Тому для уникнення нещасних випадків на виробництві всім учасникам процесу необхідно виконувати основні вимоги та правила».

Наголошено на необхідності дотримання правил охорони праці, адже саме загальними зусиллями та шляхом спільного формування та розвитку культури охорони праці можна зробити «питання охорони праці» звичною та невід’ємною складовою життя, тим самим надавати гарний приклад своїм учням, які також стануть майбутніми працівниками.

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека».

Матеріали до теми


Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...
Щодо безпеки праці на підприємстві з постачання теплової енергії
Фахівцями Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці було проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу з працівниками теплопостачального підприємства після закінчення опалювального ...