Як уникнути травматизму при виконанні покрівельних робіт?


Як уникнути травматизму при виконанні покрівельних робіт?

Найчастіше нещасні випадки трапляються під час виконання покрівельних робіт, при встановленні та розбиранні риштувань.

Основна небезпека під час виконання таких  робіт — падіння працівника або падіння предметів. Ці роботи повинні виконуватись працівниками із застосуванням засобів індивідуального захисту (запобіжного пояса, каски). Також достатню увагу необхідно приділяти закріпленню риштувань (запобігти хитанню під час виконання робіт). У житловому секторі під час виконання висотних робіт по крівлі, під час утеплення фасадів будинків, встановлення кондиціонерів, супутникових антен межі небезпечних зон у місцях виконання робіт повинні відповідати нормам, бути огородженими.

За результатами аналізу причин нещасних випадків на підприємствах будівельної галузі встановлено, що більшості з них можна було б запобігти, якби вчасно було проведено профілактичну роботу. Боротьбу з травматизмом слід починати з організаційних заходів. Один з найефективніших організаційних заходів — регулярне та своєчасне проведення інструктажів з охорони праці, навчання працівників безпечним методам виконання робіт.

Читайте на сторінка журналу «Охорона праці і пожежна безпека» докладно про:
— вимоги безпеки при виконанні електромонтажних робіт на висоті у № 5, 2011;
— як зберегти життя та здоров’я робітників на будівництві у № 2, 2011;
— порушення норм охорони праці у будівництві у № 9, 2017;

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека» за матеріалами головного управління Держпраці у Луганській області